Na kokosových briketách můžete grilovat až třikrát déle

29. 7. 2009
Na kokosových briketách můžete grilovat až třikrát déle
Letošní grilovací sezóna zaznamenala revoluční novinku v podobě kokosových grilovacích briket KOBRI. Jejich přednostmi jsou zejména dlouhá doba žhnutí a jemné kokosové aroma. Společnost FINSPACE s.r.o. vypracovala studii, ve které shrnuje základní parametry paliva na grilování – dřevěného uhlí, dřevěných briket a briket KOBRI. Uprostřed sezóny připravil šéfkuchař Tomáš Levý pár jednoduchých receptů postavených především na kvalitních surovinách.

Na základě praktických testů a srovnání údajů udávaných výrobci vypracovala společnost FINSPACE s.r.o. přehled základních parametrů nejrozšířenějšího paliva na grilování: levných i dražších typů dřevěného uhlí, briket z dřevěného uhlí, prémiových značek paliv a kokosových grilovacích briket. Sledovány byly jejich vlastnosti, které nejvíce ocení zákazník při grilování - doba žhnutí paliva, množství prachu v balení, obsah pevného uhlíku, zápach/vůně, cena za kilogram a spotřeba na tři hodiny grilování.
Klepněte pro větší obrázek
Testy ukázaly, že klasické dřevěné uhlí obsahuje cca 90 % pevného uhlíku, což je dáno skutečností, že neobsahuje žádné přidané pojiva, nicméně značnou část balení může v případě levného uhlí tvořit prach. Na jedno grilování s průměrnou délkou tři hodiny bylo nutné dávku uhlí několikrát přidávat, což se promítlo i ve vyšší ceně za grilování. Lepší výsledky byly zaznamenány u briket z dřevěného uhlí, které obsahovaly v balení cca 20 % prachu, 70 % pevného uhlíku a za tři hodiny grilování bylo třeba nutno dávku opakovat již méně častěji a náklady na jedno grilování tedy byly nižší.
Při srovnávání vlastností prémiových dřevěných a kokosových briket, vyšly oba produkty kvalitativně srovnatelně, pouze kokosové palivo vyniká originálními kokosovými esencemi.

Podrobný přehled popisuje níže uvedená tabulka:

Grilovací brikety a dřevěné uhlí - srovnání

 

Charakteristiky

levné dřevěné uhlí

dřevěné uhlí

levné dřevěné brikety

dřevěné brikety

prémiové dřevěné brikety

kokosové grilovací brikety KOBRI

 

doba žhnutí

méně než 45 minut

cca 1 hodinu

méně než 1 hodinu

méně než 1,5 hodiny

nad 3 hodiny

nad 3 hodiny

množství prachu v balení

až 50% obsahu

až 20% obsahu

až 25% obsahu

až 20% obsahu

pod 20%

max 16%

obsah pevného uhlíku

---

až 96%

cca 70%

cca 70%

cca 80%

74 - 82% (dle metody testování)

zápach/vůně

silný zápach

střední zápach

silný zápach

střední zápach

střední zápach

neutrální, jemné kokosové esence

 

 

 

 

 

 

 

cena

cca 50 Kč/2,5 kg

cca 70 Kč/2,5 kg

cca 50 Kč/2,5 kg

cca 90 Kč/3 kg

cca 149 Kč/3 kg

139 Kč /3 kg

cena za kg

20,0 Kč

28,0 Kč

20,0 Kč

30,0 Kč

49,7 Kč

46,3 Kč

spotřeba na 3 hodiny grilování (1 dávka=1 kg)

cca 4x dávka

cca 3x dávka

cca 3x dávka

cca 2x dávka

cca 1 dávka

cca 1 dávka

cena za 3 hodiny grilování

80,0 Kč

84,0 Kč

60,0 Kč

60,0 Kč

49,7

46,3



  • hodnocení vychází z praktických testů a dostupných hodnot uváděných výrobci jednotlivých produktů

Klepněte pro větší obrázek
Z kuchařky šéfkuchaře...
Uprostřed grilovací sezony připravil Tomáš Levý, zástupce šéfkuchaře z podniku Infinity (dříve Kampa Park, La Degustation, Flambée, Volcano, atd.) exkluzivně několik jednoduchých receptů na grilované pokrmy.

U.S. HANGER STEAK
U.S. Hanger steak* naložíme den dopředu pouze do čerstvých nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj). Maso nesmíme solit, protože bychom vytáhli jeho šťavnatost, což je nežádoucí. Maso solíme až po tepelné úpravě.
Grilujeme nejprve zprudka 4-5 minut z každé strany a poté přendáme na mírnější žár a necháme maso "nazrávat" ještě cca 5 minut. Následně maso osolíme kvalitní solí, např. mořskou.

  • U.S. HAGER STEAK je jemné hovězí maso plemene ze severní Dakoty, část pupku. K dostání je ve specializovaných obchodech. Lze nahradit klasickou roštěnou, či svíčkovou. Doporučujeme severo, či jihoamerická plemena.



TEXASKÁ KUŘECÍ STEHÝNKA

Vykostěná kuřecí stehýnka den dopředu marinujeme do směsi čerstvých bylinek, česneku a černého piva. Před tepelnou úpravou lehce osušíme utěrkou nebo ubrouskem. Grilujeme stejně jako hovězí maso, nejprve zprudka 2 minuty z každé strany a poté na mírnějším žáru necháme "nazrávat" cca 2-3 minuty. Sůl použijeme opět až po tepelné úpravě.

NĚCO PRO VEGETARIÁNY - GRILOVANÁ PROVENSÁLSKÁ ZELENINA

Lilky, cukety, papriky a překrojené kukuřičné klasy grilujeme na středním žáru do změknutí zeleniny. Před servisem potřeme olivovým olejem rozmíchaným s limetkovou šťávou.


zdroj: aspen.pr

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Pracovní shon není zrovna voda na váš mlýn, takže máte pocit, že jste v těchto dnech vystaveni četným zkouškám. Na jednu stranu vám někdo v kariérní cestě háže klacky pod nohy, ale výhled…

Nejčtenější články

Články odjinud