Na krásném modrém Jadranu: Kam se vydat na dovolené v Chorvatsku? | Foto: iStock

Foto: iStock

Na krásném modrém Jadranu: Kam se vydat na dovolené v Chorvatsku?

Pro znalce není Jaderské moře jen synonymem prázdnin, pláží a slunce, ale také zdraví. Pobyt na jadranském povětří vám prospěje v kteroukoli roční dobu, nejlépe však v létě. My Češi o tom víme své, proto je Chorvatsko naší oblíbenou destinací. Kam vyrazit letos?

Jaderské moře léčí především díky obsahu soli a zhruba dalších 80 minerálů rozpuštěných v mořské vodě. Ty účinně regenerují pokožku, ulevují od alergií, povzbuzují krevní oběh a uvolňují svalstvo. Velmi blahodárně působí jadranské klima na dýchací cesty. Už řecký lékař Galén (129–200), který byl mimo jiné i lékařem římských císařů, předepisoval pacientům „dýchat opar tříštících se vln“. Mimochodem právě pro toto jedinečné podnebí (a menší turistický ruch) lze velmi doporučit pobyt i mimo letní sezonu. Ostatně právě k Jadranu kdysi jezdila rakouská společenská smetánka nadýchnout se a zotavit se z náročného společenského života ve Vídni. Kde však se ubytovat?

Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Punta Skala u Zadaru

Vyhledáváte-li opravdu špičkovou a osobní péči v jedinečném a designovém prostředí, pak se nechejte hýčkat ve Falkesteiner Hotel & SPA Iadera. Nachází se v resortu Punta Skala na soukromém poloostrově poblíž obce Petrčane přímo u moře, je harmonicky zasazen do okolní krajiny a nabízí nádherné výhledy na všechny strany. A mimochodem: Iadera je latinský název starobylého města Zadar.

Zásadním bodem nabídky hotelu Iadera jsou futuristické Acquapura SPA, konstruované jako jakási camera obscura. Černý interiér si pohrává se světlem z kulatých oken a kolem celého vnitřního prostoru s rozlohou 6000 m2 a poté do moře teče chladný potůček. Součástí komplexu jsou turecké lázně hammam a pochopitelně různé sauny – ta s výhledem na moře představuje čistý zen. Kromě blahodárného působení tepla na tělo zde totiž v člověku probíhá i duchovní proměna.

Součástí resortu Punta Skala jsou vedle hotelu Iadera také apartmány Senia a jasný favorit v kategorii rodinných hotelů a zároveň kandidát na nejzábavnější hotel v Chorvatsku: čerstvě zrekonstruovaný Falkensteiner Diadora (mimochodem, Diadora je také starý latinský název Zadaru).

Pokračování 3 / 4

Solná farma

Při pobytu v oblasti Zadaru můžete kromě návštěvy města a obdivování slavných mořských varhan na nábřeží také nahlédnout do příběhu soli, která se z moře získává pro použití v gastronomii i lázeňství. Jak zjistíte na exkurzi v městečku Nin, v řemeslné výrobně soli, sůl vlastně nevyrábějí lidé ani stroje: sůl totiž vyrábí slunce a vítr. Přirozeným odpařování vzniká solanka, v níž krystalizuje sůl. Za příznivých podmínek „sklizeň“ soli začíná počátkem léta a trvá až do raného podzimu.

Nerafinovaná sůl obsahuje jód z mořských řas, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, brom, důležitý pro nervovou soustavu, a draslík, který podporuje soustředění a duševní činnost. Mořská sůl také pomáhá odbourat stres a odstraňovat celulitidu. Sůl také podporuje výměnu látek pokožky a vrstev pod ní stimulací metabolismu a vylučováním škodlivých látek. Sůl, která krystalizuje na hladině solanky, se sklízí denně pomocí sítka, ideálně za slunečného počasí, bezvětří a brzy ráno.  Po vypaření solanky, zhruba po 10 dnech, se sbírají krystaly soli ze dna.

Pokračování 4 / 4

Další přímořské základny

Pokud byste chtěli vyzkoušet jiný resort než Punta Skala, není problém. Pro rodinnou dovolenou nabízí Falkensteiner ještě další triumfy: prvním je all-inclusive hotel Falkensteiner Club Funimation Borik. Nachází se přímo na pláži táhnoucí se 1,7 kilometru kolem klidného parku a nabízí spoustu aktivit, Thalasso & SPA centrum, rozsáhlý vodní svět a koupání v úžasném zálivu. Výhodou je opět poloha blízko centra Zadaru, kam se můžete snadno vydat pěšky nebo na kole.

Nejblíž středomořské atmosféře a hvězdnému nebi můžete prožít dovolenou v pětihvězdičkovém Premium Campingu Zadar. Ten poskytuje veškerý luxus uprostřed přírody, a zároveň pěšky také jen kousek od centra města. Kemp je ve městě jediný a v provozu je celý rok. A pokud byste chtěli jet úplně na jiné místo, tak Falkensteiner Park Punat na největším chorvatském ostrově Krk pak nabízí ideální podmínky pro celostní dovolenou, pro naprosto pohodu a relax i pro dobrodružství i sport. Na ostrově zjistíte, že hodinky tu tikají o něco pomaleji než v každodenním světě.

Doporučujeme

Články odjinud