Na Kubě panuje krize a dochází toaletní papír

Na Kubě panuje krize a dochází toaletní papír

Kubě dochází záchodový papír a dostatečné zásoby nedostane až do konce roku. Potvrdili to představitelé státních podniků.

Úředníci řekli, že snížili cenu 24 základních výrobků, aby pomohli Kubáncům vyrovnat se s potížemi. Za ty mohou jak světová ekonomická krize, tak i tři ničivé hurikány, které ostrov loni zasáhly.

Podle agentury Reuters se finanční rezervy Kuby značně vyčerpaly nákupy v zahraničí a sníženými příjmy z exportu. Režim se proto musel uchýlit k mimořádným opatřením.

"Náš podnik podnikl všechny kroky nutné k tomu, abychom ke konci roku zajistili důležitou dodávku toaletního papíru," řekl představitel podniku Cimex.

Kuba toaletní papír dováží, ale vyrábí i vlastní. Jenže v současnosti prý na výrobu nemá dost surovin. Kuba také nemá dost valut, takže musela o 20 procent snížit dovoz ze zahraničí, což se okamžitě projevilo v obchodech. Kuba dováží 60 procent všech potravin. Kubánci dostávají každý měsíc státem dotovaný příděl potravin, ale říkají, že s nimi vystačí tak na čtrnáct dní.

Doporučujeme

Články odjinud