Na mamograf s menšími obavami

Na mamograf s menšími obavami

Každý rok přibližně 2000 českých žen zemře na následky karcinomu prsu. Ačkoli osvěta stále probíhá, na preventivní prohlídky mnohé z nich vůbec nepomyslely.

Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR mají ženy od 45 let věku nárok na bezplatnou preventivní mamografii ve dvouletých intervalech. V případě dědičných předpokladů k závažnému onemocnění rakoviny prsu je vhodnější provádět mamografii každý rok.



Možná se zeptáte: „A co mladší ženy?“ Na těch samotných leží větší odpovědnost vůči vlastnímu zdraví. Mladší ženy by se podle lékařů měly chovat více preventivně.

Měly by provádět samovyšetření prsů a v případě jakýchkoli abnormalit požádat o ultrazvukové či mamografické vyšetření. Protože mladé ženy tuto diagnózu stále podceňují, jsou u nich karcinomy diagnostikovány obecně později. Velkou roli hrají i obavy ze záření při mamografickém vyšetření.

Diagnostické přístroje se však stále zdokonalují a riziko či zátěž se zmenšuje. Dokladem toho je moderní digitální mamografický přístroj Hologic Selenia. Dávka záření se snížila a naopak se zvýšila kvalita zobrazení. Tuto technologii využívají v Centru diagnostiky chorob prsu Vaška Polaka na Karlově náměstí v Praze, které je součástí Radiodiagnostické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice.

Mamograf komunikuje se speciálními pracovními stanicemi a softwarem zabezpečujícím hodnocení mamografických snímků počítačem. Dva lékaři, kteří vždy nezávisle hodnotí stejné snímky, jsou počítačem upozorněni na podezřelá místa. Podle slov přednosty radiodiagnostické kliniky prof. MUDr. Jana Daneše, CSc., onemocní ročně rakovinou prsu 5–6 tisíc žen.

„Důležité je, aby lékaři posílali ženy na screenigovou mamografii do akreditovaných center, kterých je v republice 67,“ upozorňuje profesor Daneš. V centru V. Polaka, které je akreditovaným pracovištěm, ročně vyšetří 25 tisíc žen.

Peníze na zakoupení špičkového přístroje poskytl dárcovský fond Vaška Polaka. Tento bývalý motocyklový závodník začal finančně podporovat centra zabývající se časnou diagnostikou a léčbou rakoviny prsu po smrti manželky, která zemřela právě na tuto nemoc.

Doporučujeme

Články odjinud