Na sklonku léta: Chalupářské recepty s bramborami

Na sklonku léta: Chalupářské recepty s bramborami

Na konci prázdnin je stále dost tepla, a tak trávíme víkendy na zahradě u chalupy. I tam si můžeme pochutnat na mnoha specialitách z čerstvých uskladněných brambor - jsou totiž nejlepší sezonní surovinou konce srpna.

Brambory s bylinkovými kotletami

4 porce příprava: 45 minut

1 kg brambor typu B, 1 svazek šalvěje, 4 šalotky, 1 palice česneku + 3 stroužky na dip, olivový olej, sůl a pepř, 4 silné vepřové kotlety, čerstvá bazalka a petržel, 50 g másla, 1–2 lžíce světlého i tmavého sezamu, 150 g zakysané smetany

Troubu zapněte na 180 °C. Brambory podle velikosti nakrájejte na poloviny až čtvrtiny. Přidejte polovinu šalvěje, na měsíčky nakrájené šalotky, přepůlenou palici česneku, trochu oleje, sůl a čerstvě mletý pepř a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut. Bazalku, petržel a zbytek šalvěje jemně nasekejte, smíchejte s měkkým máslem, solí a pepřem. V kotletách ostrým nožem nařízněte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a sevřete párátkem.

Kotlety potřete olejem, osolte a opepřete a zprudka opečte na pánvi, z každé strany dvě minuty. Přidejte je k bramborám, posypte sezamem a ještě 5 až 7 minut dopečte. Smetanu smíchejte s drceným česnekem a solí a podávejte ke kotletám s bramborami jako dip.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Bramborové pyré s červenou řepou

4 porce příprava: 50 minut

svazek šalvěje, 3 lžíce másla, 750 g malých bulv červené řepy, 1 pomeranč, sůl a pepř, 100 ml zeleninového vývaru, 800 g brambor typu C, 300 ml smetany na vaření, muškátový oříšek, 50 g gorgonzoly, 50 g vlašských ořechů

Šalvěj zpěňte na másle, vyjměte ji a nechte okapat na papírové utěrce. Polovinu másla z pánve odeberte a na zbytku poduste na kousky pokrájenou očištěnou řepu. Ochuťte nastrouhanou pomerančovou kůrou, solí i pepřem, podlijte vývarem a pomerančovou šťávou. Duste asi 20 minut. Mezitím uvařte brambory doměkka, slijte je, přidejte 200 ml smetany a umixujte pyré, které dochuťte muškátovým oříškem. Troubu zapněte na 220 °C. Podušenou řepu narovnejte do zapékacích misek vymazaných máslem, posypte sýrem a navrch dejte pyré z brambor a nasekané ořechy.Pečte asi 15 minut dozlatova, ozdobte šalvějovými lístky a podávejte.

Pokračování 3 / 5

Bramborové gnocchi s vepřovou pečení

4 porce příprava: 95 minut

1 kg vepřové plece, sůl a pepř, 3 šalotky, 75 g másla, 1 lžíce strouhaného perníku, 2 dl červeného vína, 2 lžíce balzamikového krému, 2 hřebíčky, kousek skořicové kůry, 2–3 kuličky nového koření, 800 g brambor typu B, 1 vejce, 300 g hladké mouky, 1 hlávka kapusty, hrst rozinek

Troubu zapněte na 180 °C. Maso svažte provázkem. Ze všech stran ho osolte a opepřete. Pokrájené šalotky zpěňte na másle a zaprašte strouhaným perníkem. Podlijte vínem, přidejte balzamikový krém a koření a přendejte do pekáče. Do omáčky vložte maso a pečte pod poklicí asi 1,5 hodiny. Uvařte brambory na loupačku, nechte zchladnout a oloupané prolisujte. Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte těsto. Listy kapusty asi 2 minuty vařte, pak prudce ochlaďte v ledové vodě a nakrájejte na proužky. Maso vyjměte z pekáče, do omáčky přidejte rozinky a na plotně omáčku zredukujte. Z těsta odkrajujte malé nočky, které vařte asi 2 minuty. Kapustu prohřejte na zbytku másla.

Pokračování 4 / 5

Bramborová pánev s jelitem

4 porce příprava: 45 minut

750 g uvařených brambor typu B, 1 jelito, 50 g másla, 350 g pastináku, 4 jarní cibulky, čerstvá majoránka, šťáva z 1 citronu, řepkový olej, sůl a pepř

Brambory na loupačku si uvařte ideálně den předem, drží pak lépe pohromadě než čerstvě uvařené. Jelito zbavte slupky, nakrájejte na plátky a ty opečte na kapce oleje. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a na něm doměkka opečte na kostky nakrájený pastinák. Přidejte na kousky pokrájené brambory, nasekanou jarní cibulku a prohřejte. Promíchejte s nasekanou majoránkou, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s opečenými kolečky jelita.

Náš TIP: Místo jelita můžete použít třeba na kolečka nakrájenou pikantní klobásu. Majoránku v tom případě nahraďte oreganem nebo nasekanou petrželkou.

Pokračování 5 / 5

Pikantní rybí polévka s bramborami

4 porce příprava: 80 minut

1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1 plechovka artyčoků, 200 ml bílého vína, sůl a pepř, 1 limetka, 1 lžíce cukru, 1 fenykl, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, bílá část z 1 pórku, 120 g cherry rajčátek, 2 větvičky tymiánu, 3 bobkové listy, 750 g brambor, 800 ml vývaru, 4 malé rybí filety, 250 g lososa bez kůže, 500 g slávek, olivový olej

Šalotku a česnek orestujte. Přidejte artyčoky, podlijte polovinou vína, dochuťte solí, pepřem, čtvrtinami limetky a cukrem. Pět minut duste. Orestujte pokrájenou zeleninu kromě rajčat, podlijte ji zbytkem vína a provařte. Přidejte tymián, bobkový list a brambory, podlijte vývarem a vařte 20 minut. Filety nakrájejte a vařte v polévce 3 až 4 minuty. Nakonec přidejte slávky, rajčata a artyčoky.

Doporučujeme

Články odjinud