Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

20. 11. 2017
Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby
Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v kuchyni, je na to správný čas. Tady jsou čtyři naši favoriti.

Tvarohový a makový závin

2 záviny, příprava: 70 minut

TĚSTO: 420 g hladké mouky, 250 g hery, 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ : 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový pudink (sáček), 1 vejce, hrst rozinek

MAKOVÁ NÁPLŇ : 150 g mletého máku, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje, asi 1 sklenice mléka

NA DOKONČENÍ: 1 vejce na potření, nasekané mandle na ozdobu, moučkový cukr na posypání

Na vál odvažte mouku, na ni nakrájejte změklou heru a tvaroh, přidejte cukr a sůl a zpracujte hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Rozdělte je na dva bochánky, postupně rozválejte na pomoučněném válu a naplňte náplní. Tvarohovou si připravte z výše uvedených ingrediencí, nakonec vmíchejte rozinky, které můžete předem namočit do rumu. Suroviny na makovou náplň smíchejte v hrnci a provařte. Pokud je moc hustá, přidejte trochu mléka.

Záviny zarolujte, na koncích uzavřete a přeložte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Je nejvyšší čas udělat si pořádek ve svých financích. Konec roku se blíží, takže je to nutné, najděte si určitě čas. Výsledek vašeho pátrání vás navíc velmi příjemně překvapí. Bude vám…

Nejčtenější články