Část restaurací byla na vnitřním nádvoří, část u hradeb s výhledem na Brno

Část restaurací byla na vnitřním nádvoří, část u hradeb s výhledem na Brno

Roastbeef z telecího karé dochucený česnekovo-tymiánovým panenským olivovým olejem (Butcher’s) Zdroj: Marek Lutonský
Roastbeef z telecího karé dochucený česnekovo-tymiánovým panenským olivovým olejem (Ristorante Rialt Zdroj: Marek Lutonský
Čokoládová terasa se sněhovým obláčkem (Sunset Restaurant) Zdroj: Marek Lutonský
Karamelová zmrzlina s mořskou solí, podávaná na ragú z jahod a zeleného chřestu (Noem Arch) Zdroj: Marek Lutonský
17
Fotogalerie

Na Špilberku se jedlo, pilo, hodovalo

Brněnský hrad o víkendu hostil druhý ročník festivalu dobrého jídla a pití. Špilberk Food Festival představil patnáct zajímavých, převážně místních restaurací, které si připravily degustační porce toho, co umí nejlépe. V dalším programu byly řízené degustace vína, škola vaření a různá cooking show na hlavním nádvoří.

Proč chodit na podobné akce, když je pohodlnější zamluvit si stůl přímo ve vybrané restauraci? Hlavně kvůli mnoha nabídkám na jednom místě. Během dne ochutnáte malé porce od mnoha kuchařů a ve výsledku to také vyjde levněji než jednotlivé návštěvy restaurací.

Na druhou stranu to ale není levné. Na brněnském festivalu se platilo tzv. florény, což jsou kupóny v hodnotě 25 Kč. Pár jich dostanete v ceně vstupenky, zbytek si postupně dokupujete. A stovky korun potom létají vzduchem, protože průměrná cena jedné degustační porce vychází na 3–4 florény. Hlavní jídla pak na 7¬–8 florénů. Na druhou stranu, i když v nejlepších festivalových restaurací necháte několik stovek, je to stále několikrát výhodnější možnost, jak ochutnat průřez jejich nabídkou než samostatná návštěva.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

A v květnu do Prahy

Po kompletním menu v jedné z nejlepších brněnských restaurací Pavillon Restaurant a doplnění v neméně skvělém Il Mercatu jsme se letos k ostatním stánkům vydali výhradně na průzkum předkrmů a dezertů. Kdybych měl vybrat, co nám letos asi z dvacítky jídel nejvíc chutnalo, bude to nejspíš:

  • Kalamára nadívaná jelítkem s telecí šťávou a hráškovým pyré (Pavillon Restaurant)
  • Grilované plátky hovězí veverky s čerstvým chřestem na grilu (Il Mercato)
  • Terinka z foie gras a filetovaná zauzená kachní prsa na salátku z jablek Granny Smith, čokoládová balsamico redukce (Noem Arch)
  • Panna cotta z blond čokolády Valrhona s exotickou marmeládou a panamským rumem (Monte Bú)

Pro návštěvu festivalů jídla je nejlepší jít ve skupince a vyhradit si dva dny. I když jsou porce malé a ještě se o ně ochutnáváním dělíte s ostatními, za pár hodin už nechcete jídlo ani vidět. A tolik toho ještě zbývá ochutnat! Na Špilberku už festival proběhl, o víkendu od 24. května se ale podobná akce koná i v Praze: sedmý ročník Prague Food Festivalu.

Doporučujeme

Články odjinud