Na Univerzitě probíhají kurzy pití piva

Na Univerzitě probíhají kurzy pití piva

Vrcholní představitelé Univerzity v anglickém Bradfordu byli značně kritizováni za mrhání veřejnými financemi, které škola získává ze státního rozpočtu. Předmětem kritiky je kurz pití piva.

Kurz je věnovaný historii pití alkoholu se zaměřením jak na oblastní speciality, tak na národní zvyklosti. Podle článku otištěného v The Yorkshire Post se konzervativec Lord Trefgarne dožaduje vysvětlení, proč jsou státní finance, pocházející z kapes daňových poplatníků, mrhány na zbytečný kurz, během něhož studenti popíjejí pivo. Vedení Univerzity osočil z populismu, když tvrdil, že nový předmět otevřela jen proto, aby zvýšila stavy studentů a získala ze státní kasy větší obnos peněz.

Mluvčí vysoké školy ale jakékoli finanční záměry odmítá. Podle jeho slov se nejedná o předmět lákající nové studenty a slibující bezbřehé hospodské povalečství a radovánky. Náplní kurzu je výzkum jednotlivých oblastí a zaznamenání alkoholických nápojů a zvyklostí anglické společnosti v letech 1750 až 1920. Přitom se předmět vypisuje jako součást akreditace k oboru lokálních a regionálních studií.

Ministryně pro vzdělávání Baronka Ashtonová se postavila na obranu Univerzity a útok Lorda Trefgarnea odrazila. Sama prý povolila otevření kurzu pro patnáct studentů, kteří by provedli odborný průzkum, na nějž bylo uvolněno v přepočtu zhruba dvě stě osmdesát tisíc korun z Fondu pro vyšší vzdělávání. Část nákladů hradí studenti prostřednictvím speciálního zápisného. Univerzita v Bradfordu má přitom v zemi jednu z nejvyšších úspěšností s uplatněním absolventů. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud