Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek

3. 10. 2013
Na vdolky i do buchet. Skvělá domácí povidla ze švestek a hrušek
Pravá povidla jsou samozřejmě švestková, ale podobně můžete využít i úrodu hrušek nebo jiného ovoce. Nenechte se odradit domnělou náročností přípravy a nebojte se, že připálíte hrnec. Tuhle dobrotu zvládne hravě i začátečník.

Švestková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 4–5 hodin + odležení

3 kg švestek

400 g krupicového cukru (může být i víc, podle kyselosti švestek)

1 dl octa

1. Připravte si větší hrnec a všechny potřebné ingredience.

2. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci je zasypte cukrem a zalijte octem, přikryjte pokličkou a dejte do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc.

3. Pak je přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 3 až 4 hodiny do zhoustnutí. Nakonec můžete povidla rozmixovat tyčovým mixérem. Ještě horké plňte do čistých předehřátých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Sklenice před plněním vypláchněte rumem, do povidel můžete přidat skořici.

Hrušková povidla

4 sklenice po 200 ml

příprava: 2 hodiny

3 kg zralých hrušek

skořice, tlučený hřebíček, badyán aj.

1 lžička kyseliny citronové med (nemusí být)

1. Připravte si čisté sklenice, zralé hrušky, koření a další ingredience. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Hrušky nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a stopek a rozložte do pekáčku nebo na vyšší plech, posypte kořením a pečte do zhnědnutí (asi hodinu a půl). Nechte zchladnout, vyjměte větší kusy koření, přendejte do hrnce a rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou, můžete dosladit medem, povidla by ale měla být sladká dost.

3. Plňte do čistých předehřátých sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.

Náš TIP: Ke konci vaření můžete přidat lžíci strouhaného zázvoru, který dodá povidlům zajímavý říz.

Článek vyšel v časopise Food

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Výborné profesní nápady vám určitě chybět nebudou. Řadě lidí se budou dokonce velice líbit, ovšem jenom jedna osoba vás osloví se zajímavou nabídkou. Než jí na ni kývnete, měli byste…

Nejčtenější články