Pravá povidla jsou samozřejmě švestková, ale podobně můžete využít i úrodu hrušek nebo jiného ovoce. Nenechte se odradit domnělou náročností přípravy a nebojte se, že připálíte hrnec. Tuhle dobrotu zvládne hravě i začátečník.
Švestková povidla
4 sklenice po 200 ml
příprava: 4–5 hodin + odležení
3 kg švestek
400 g krupicového cukru (může být i víc, podle kyselosti švestek)
1 dl octa
1. Připravte si větší hrnec a všechny potřebné ingredience.
2. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci je zasypte cukrem a zalijte octem, přikryjte pokličkou a dejte do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc.
3. Pak je přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 3 až 4 hodiny do zhoustnutí. Nakonec můžete povidla rozmixovat tyčovým mixérem. Ještě horké plňte do čistých předehřátých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Náš TIP: Sklenice před plněním vypláchněte rumem, do povidel můžete přidat skořici.
Hrušková povidla
4 sklenice po 200 ml
příprava: 2 hodiny
3 kg zralých hrušek
skořice, tlučený hřebíček, badyán aj.
1 lžička kyseliny citronové med (nemusí být)
1. Připravte si čisté sklenice, zralé hrušky, koření a další ingredience. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Hrušky nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a stopek a rozložte do pekáčku nebo na vyšší plech, posypte kořením a pečte do zhnědnutí (asi hodinu a půl). Nechte zchladnout, vyjměte větší kusy koření, přendejte do hrnce a rozmixujte. Přidejte kyselinu citronovou, můžete dosladit medem, povidla by ale měla být sladká dost.
3. Plňte do čistých předehřátých sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru.
Náš TIP: Ke konci vaření můžete přidat lžíci strouhaného zázvoru, který dodá povidlům zajímavý říz.
Článek vyšel v časopise Food