Na zápal plic umírá více Čechů než při autonehodách. Jak se chránit?

Na zápal plic umírá více Čechů než při autonehodách. Jak se chránit?

Zápal plic nebo meningitida jsou jedny z mnoha závažných nemocí, které způsobuje bakterie pneumokoka. Zápal plic dokonce zapříčiní třikrát více úmrtí než dopravní nehody. Ohroženi jsou lidé po padesátce a chroničtí pacienti. V době koronaviru zapomínáme, že i pneumokoková infekce může být život ohrožující.

Nakazit se pneumokokem je snadné, protože se šíří kapénkami, například při mluvení, kašlání a kýchání. Tato infekce se mezi námi vyskytuje zcela běžně: na sliznici horních cest dýchacích ji má 5–10 % zdravých dospělých a 20–40 % dětí. Největší riziko představuje pneumokoková infekce pro malé děti mladší pěti let a také pro seniory. Zvýšené riziko mají i dospělí nad 50 let, zejména ti s chronickým onemocněním. 

„Mezi nejnebezpečnější nemoci způsobené pneumokoky se řadí těžký zápal plic a u mladších lidí pak zánět mozkových blan. V ordinaci se často setkávám s pacienty, kterým pneumokoková infekce komplikuje stávající nemoci, jako jsou astma nebo chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN),“ říká lékařka Ivana Čierná Peterová, místopředsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Nejúčinnější prevencí onemocnění je očkování. Přitom kojencům i seniorům starším 65 let stejně jako rizikovým pacientům, například těm bez sleziny, hradí očkování zdravotní pojišťovny. Ohrožené ale nejsou pouze děti a senioři. Pneumokok může znepříjemnit život i diabetikům, kuřákům nebo třeba pacientům se srdečními či plicními problémy. „Doporučuji očkování všem svým pacientům, kteří trpí onemocněním plic, ať už jde o astma, CHOPN nebo jinou nemoc. Samozřejmě to platí také pro všechny kuřáky. Letos je o očkování velký zájem. Ve srovnání s minulým rokem jsem naočkovala o 30 % pacientů více. Přisuzuji to koronavirové pandemii, kdy jsou pacienti nejistí a více dbají o své zdraví,” vysvětluje MUDr. Čierná Peterová.

Právě kombinace nákazy virem, například i tím, který způsobuje nemoc Covid-19, a pneumokoky může být velmi nebezpečná. „Pokud se k chronickému onemocnění jako je astma či cukrovka přidá koronavirus a i zápal plic, může být pacient ohrožen na životě,“ popisuje praktický lékař pro dospělé MUDr. Igor Karen.

Proto je podle něj důležité se nechat očkovat. „Stačí se domluvit se svým praktickým lékařem a on tuto vakcínu objedná. Navíc se u zdravých dospělých jedná o jednorázové doživotní očkování, na rozdíl od některých jiných vakcinací, například proti chřipce či klíšťové meningoencefalitidě, a lze proti ní očkovat prakticky po celý rok, bez ohledu na roční dobu,“ vysvětluje MUDr. Karen.

Doporučujeme

Články odjinud