Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Nabarveno! Zkuste to jinak - tentokrát přírodně

Chystáte se na vajíčka? Rozhlédněte se ve své kuchyni po přírodních barvivech!

Borůvky

Nechte vajíčka louhovat 20 až 25 minut ve šťávě z borůvkového kompotu a docílíte sytě fialové barvy.

Kurkuma

Máloco barví tak krásně jako kurkuma! Různé sytosti docílíte rozdílnou dobou louhování.

Cibulové slupky

Namíchejte různý poměr hnědých a červených slupek od cibule a vejce s nimi uvařte.

Kmín

Světle hnědé barvy v nazelenalém tónu docílíte povařením vajec s drceným kmínem.

Sladká paprika

Na nálev na 3 vejce použijte 1 vrchovatou lžíci papriky. Vybarví se spíš až během schnutí.

Červená řepa

Světle narůžovělé barvy docílíte vařením s řepnou šťávou. Ve vodě je pak nechte ležet do druhého dne.

Borůvky

Pokud vejce necháte v borůvkové šťávě jen méně krátce, barva bude intenzivní.

Kopřivy

Mladé kopřivy obarví vejce během vaření na světle zelenou. Vyzkoušet můžete i trávu nebo mladé obilí.

Káva

Světle hnědou barvu získáte louhováním v silné kávě nebo černém čaji.


Tipy, jak na to

  • V silně barevných nálevech lze vajíčka jen namočit, v těch slaběji barvících (řepa, kmín, paprika) je ideální je uvařit.
  • Před barvením skořápky pořádně odmastěte – omyjte je v mýdlové nebo octové vodě.
  • Do nálevu vždy přidejte lžíci octa, aby barva lépe držela.
  • Po nabarvení osušená vejce namastěte špekem nebo máslem, aby se hezky leskla.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud