NAĎA (44): Dcera utekla z domu, nechala nám na starost vnouče

13 komentářů

Rambíša
1. listopadu • 10:38

Bohužel některé děti ,ač mají výchovu dobrou,jsou v jádru zkažené a nic se s nimi ani po dobrém,ani po zlém nedá dělat.Dcera z článku je asi ten případ asociála,jen já osobně bych jí na začátku řekla,že by měla jít na potrat,o její dítě bych se nehodlala starat,klidně bych ho dala do ústavu.Možná to by ji mohlo tehdy "zachránit"...Rozhodně nyní má matka o zábavu postaráno na mnoho let! Dcera jednou,až bude po krk v bahně,snad prozře a napraví se,ale asi již se svým dítětem,a se svými rodiči nějaké dobré vztahy už nenaváže. Nikde není zmínka o otcovi dcery,ten do toho nemluvil??

helza
1. listopadu • 16:33

@Rambíša: Dcera podle článku nevěděla s kým dítě počala.

Rambíša
4. listopadu • 14:25

@helza: Myslím otce dcery,v článku není o něm zmínka,jen "nám" dcera nechala vnouče.Jaké byly vztahy těch dvou? Většinou jsou dcery tatínkovy mazánci.

dragondra
30. října • 17:03

Zcela shodný článek otiskl časopis Kousek štěstí. Jen pár vět je tam zpřeházeno.
A být to moje dcera tak po zjištění, že půl roku fláká školu,nebudu brát ohled na to že je to ženská ale dostane pořádných pár facek. :/

helza
31. října • 17:00

@dragondra: Pár facek je pro puberťáka skvělá motivace k absolutní vzpouře. :)

Mata69
30. října • 13:29

Co to je za školu, která dá rodičům ještě nezletilého dítěte vědět (čistě náhodou) až po půl roce, že dotyčné dítě nechodí do školy? Trochu divné ne? V prvaku je pořád zapotřebí nepřítomnost omlouvat rodiči, fakt si nemyslím , že by to škola netušila už třeba po 14ti dnech. Za další po nezletilém se vyhlašuje pátrání, když rodiče nahlásí, že nepřišlo domů, tudíž zmínka o prosbach na policii zní taky divně. Dále mi nějak uniklo jak by asi policie přišla na to, že holčina "překročila hranice s partou pofidernich kamarádů ", díky volnému pohybu osob v shengenskem prostoru se toto nijak neeviduje. Všiml si snad někdo nějaký h kontrol na hranicích? To už nejspíš byli v hledáčku policie všichni, a nejspíš už v tom Španělsku něco vyvedli.
Paní by se měla zberkat, konečně dojít na ospod, zařídit si pestounstvi pro svého vnuka a prostě se smířit s tím, že dcera nebude žít podle jejich představ. A vůbec není ještě nezletilá?

diblinda
1. listopadu • 14:00

@Mata69: tak škola nemá důvod nic hlásit, pokud si dítě píše omluvenky samo, já zjistila, že dcera chodí za školu náhodou po dvou měsících a s polacajty mám taky zkušenost, jejich rada byla, nejdřív obvolejte a objeďte kamarády a když se do 24 hodin neozve, tak pak přijďte, dcera naštěstí dostala včas rozum a neskončili jsme jako v příběhu, jen se tenkrát odstěhovala k otci a dva roky se mnou nemluvila, dneska je to ta nejbáječnější dcera, jen se jí pak osud dost zkoušel, ale ze všeho vyšla se ctí

Anonymizovaný
30. října • 12:48

Situace je to jistě těžká, ale...Jana se dopustila patrně několika trestných činů, jak to tady už bylo přesně zmíněno a tak by v každém ohledu měla být stíhána, obviněna a potrestána. To všechno zařídit jde, pokud Naďa neví kam se obrátit a co přesně činit, má možnost se na sociálním odboru zeptat, požádat policii o hledání pohřešované, je toho moc. Klučíka bych si nechala , možná to bude to jediné, co ji po dceři zůstane.

Elynor
30. října • 12:24

Navíc už pravděpodobně v tom Španělsku celá ta banda něco provedla, takže museli někde ukazovat doklady. Jinak by se o nich těžko dozvěděla kriminálka. Která mimochodem nechodí lidem něco vykládat domů, ale pozve si je na kobereček. Rodiče se akorát tak můžou modlit, aby ten průšvih byl co nejmenší, a případná náhrada škod je nezruinovala.

Elynor
30. října • 12:16

Tak mně se zdá, že v tomto případě jaksi Naďa a její manžel dost dobře nemůžou dceru nehledat. Tuhle rodinu by měl mít OSPOD v hledáčku nejméně tři roky. To máme zanedbání péče, ohrožení mravní výchovy, vydání osoby mladší než 18 let nebezpečí zpustnutí, opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy... slušná sbírka trestných činů v jedné rodině. Tady fakt nepotřebovali prosit policii o pomoc, ta měla konat ze zákona. V zájmu obou nezletilých - té slečně, co utekla od dítěte do ciziny, nebude víc než 16 let. Rodiče jsou za ni pořád zodpovědní, dokud jí nebude 18 let. Tudíž hledat by ji radši měli.

Anonymizovaný
30. října • 11:23

Já nebudu psát kde bydlím, ale pořád lepší nechat vnouče doma u rodičů, než to co udělala dcera naší sousedky, která nebyla schopná se vůbec o své dítě postarat, tak si vymyslela tu nejhorší věc, že jí doktorka zabila dítě na očkování a pak se ukázalo že ho zabila sama. Ono to bylo trochu všechno jinak, a ne tak jak ona vykládala. To je asocialně slabá rodina a to dítě měla s vlastním bratrancem. Otřesná vzpomínka to byla. J.K

farah.farah
30. října • 11:09

Můj osobní názor je ten, že dítě se obvykle nezvrhne, pokud má doma dobré zázemí a v rodině vše funguje jak má.....mnohdy rodicě v nejlepší víře, že dělají to správné děti ve skutečnosti psychicky deptají a nebo je prostě nějak deformují a takové dítě pak má v pubertě o to větší potřebu nějak rebelovat vůči rodině a zavedeným pravidlům. Zkrátka v rodině, kde josu skutečně dobré vztahy podle mne tohle dítě nebude mít tendenci udělat. To že tam něco ve výchově nebylo OK naznačuje to že už jako malá byla drzá na učitele. Samozřejmě je tu možnost že holka má nějakou duševní poruchu a nezvladatelná je díky nerovnováze v mozku ale to mi nepřipadá moc pravděpodobné.Nicméně i kdyby to byl tento případ kdy je to důsledek výchovy, tak paní zjištění co ve výchově udělala blbě jí už nepomůže dceru dostat zpět do normálního fungování. To co možná podělala rodina pravděpodobně definitivně dodělala parta, které se chytla. Chápu, že jako rodiče o ní budou mít pořád strach, ale v této situaci dle mého názoru nic dělat reálně nemůžou, jen se postarat o vnuka.

helza
30. října • 15:06

@farah.farah: Není na světě rodič, který by neuděla nějakou chybu, nejsou dokonce ani 2 dětští psychologevé, mající na výchovu toho, či onoho dítěte stejný názor. A nejsou v žádné rodině dvě děti, ke kterým by byl nutný stejný přístup. A taky se říká, že v každé slušné a pohodové rodině se nějaká ta černá ovce najde, což dnes už tak moc neplatí, vzhledem k malému počtu dětí v rodinách. Takže s tím, že je to vinou rodiny nesouhlasím. Znám šílenou rodinu, rodiče alkoholici, matka zemřela když měl nejmladší syn 11 let a jejich tři děti vyrostli v báječné lidi a znám báječné rodiny, s početnými, dokonalými dětmi, dnes už vzornými rodiči a jednou černou ovcí. v období růstu dítěte je pár období, kdy je jen zázrak, že z nich dítě vyjde bez úhony a puberta je jedním z nejhorších. A stačí málo, stačí třeba hyperaktivita, ADHD, málo empatická učitelka, příliš pečující, někdy i pro puberťáka šíleně dokonalá rodina a dítě se vzepře.
Puberta je totiž obdobím, kdy primáti a jiní savci svá mláďata vyženou a donutí je starat se o sebe, což lidská matka nedělá a puberťák se ji k tomu snaží podvědomě svým chováním přinutit. A nejenom to, například jedním z projevů ADHD je přílišné a okamžité vytváření si závislosti na partách, kamarádech, partnerech a podobně. I pro zcela zdravé a normální dospívající dítě, které momentálně své rodiče z duše nenávidí (a to je úplně každé), je taková parta neodolatelným božstvem, což teprve pro dítě s nějakou dysfunkcí, či ADHD. Ano, když ten článek čtu, je tam pár chyb, především v tom, že rodiče dceru po jejím poklesku příliš hlídali a mentorovali, což bylo v jejich situaci pochopitelné, pro mnohé to bylo nejspíš i málo, nicméně tímto situaci nezlepšili, naopak. Teď by se měli především sklidnit, radovat se z vnoučka a pro případ, že se dcera někdy vrátí, měli by se poradit s dobrým psychologem a naučit se, jak její návrat zvládnout a jak ji přijmout. Ale měli by počítat i s tím, že ji už neuvidí.

Doporučujeme

Články odjinud