NAĎA (45): Letos poprvé budu na Vánoce sama bez dětí

Zebruška
17. prosince • 22:49

Myslím, že u paní je hlavním problémem to, že ji Štědrý den o samotě čeká poprvé - zatím to ještě nezažila, neví, jak se bude cítit, má v sobě zatím léty zakořeněnou představu Štědrého dne s rodinnými příslušníky. To je přirozené a nedivím se tomu. V jejím případě je ale podstatná a důležitá jedna věc - bude sama jen proto, že její děti budou jeden den u tatínka (a kamarádky s rodinou), ne proto, že by byla osamělá a vůbec nikoho neměla. To obvykle bývá pro lidi mnohem horší, úplná osamělost ve spojení s Vánoci. Takže na jejím místě bych si prostě naplánovala Štědrý den s dětmi až den poté (stejně tak, jak byly předtím u tatínka o den později) a žila s příjemnou představou, že Štědrý den s dětmi bude 25.12. Co na to, že o den později? 24.12.si může všechno hezky nachystat, ozdobit stromeček, předpřipravit si jídlo na druhý den, dobalit třeba dárky, jestli zatím nemá hotové, a pak se spokojeně natáhnout k pohádce a těšit se na druhý den. To bych udělala já a neměla bych přes den ani kdy se litovat :-) Jinak já osobně bych na návštěvu k exmanželově rodině nešla - jednak bych taky tak trochu cítila, že tam jsem navíc (na Štedrý den opravdu chce být většina lidí jen se svou nejbližší rodinou a expartneři do ní zkrátka už nepatří), a navíc, když bych se nejprve dívala, jak si moje děti chystají ten Štědrý den, připravuje se kapr, všichni natěšení na dárky a pak bych z té atmosféry vypadla a vrátila se sama domů, tak by mi ten můj domov připadal dvakrát tak prázdný a teprve by na mě padl smutek z toho, že děti teď někde rozbalují dárky a já jsem tady sama... Radši bych si udělala od rána hezký den doma a vůbec se štedrovečerní náladou u někoho jiného neobtěžovala. U mě by prostě Vánoce začaly o den později :-)

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud