Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že jejich potíže prostě souvisí s věkem. To je ale omyl a měly by vyhledat gynekologa. Důvodů, proč myomy řešit, je opravdu hodně. Neohrožují přímo na životě, můžou ale způsobit hodně nepříjemností. Vyprávět by o tom mohlo zhruba čtyřicet procent žen.

Upozornění? Prodloužená menstruace

To, co na myom v děloze upozorní, žádná žena netouží prožívat. „Nejčastěji se objevuje silná, prodloužená menstruace, dále nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus anebo krvácení při pohlavním styku,“ říká pražský soukromý gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z Centra pro léčbu myomatosy.

Ženy myom poznají také podle tlakové bolesti v podbřišku nebo pocitu napětí a plnosti. Myomy jsou hormonálně závislé a rostou potud, dokud jsou hormonálně činné vaječníky, které vytvářejí ženské pohlavní hormony. Jakmile se žena dostane do přechodu, myomy růst přestanou.

Pokračování 2 / 7

Rostou - nerostou

Myomy sice nemusí žádné potíže způsobovat, rozhodně to ale není pravidlem. Také rychlost jejich růstu je různá. Myom může za rok narůst na trojnásobnou velikost, ale také může být deset let pořád stejně velký. Neplatí ani přímá úměra, že čím větší myom, tím větší potíže.

Samozřejmě větší myom bude způsobovat větší tlakové bolesti, záleží na jeho lokalizaci. Ale co se týká krvácení, tam i malý myom, umístěný pod sliznicí dutiny děložní, může způsobit větší problémy než myom, který roste ve stěně nebo na stěně děložní.

Pokračování 3 / 7

Horší sexuální život

Myom může v některých případech ničit ženě její prožitky z pohlavního života. Především to platí v případě, kdy se jedná o takzvaný „rodící se myom“. Ten se tlačí do dutiny děložní a následně do čípku děložního. Silné a dlouhé krvácení, které způsobuje, omezí počet dní, kdy žena může souložit. Navíc může špinit nebo krvácet také po pohlavním styku či mít bolesti.

Pokračování 4 / 7

Vliv na plodnost

Nezhoubný nádor dělohy komplikuje i život mladším ženám, které touží být matkami. Předpokládá se, že myom do velikosti tří centimetrů, zvláště je-li pouze jeden, by na plodnost ženy nemusel mít vliv. Pokud má žena myom větší než tři centimetry a nedaří se jí otěhotnět, může být příčinou myom. Pokud je třeba i menší, dvoucentimetrový, ale vytlačuje se do dutiny děložní, může vadit.

Pokračování 5 / 7

Těhotenství s myomem

I když žena s myomem otěhotní, nemá vyhráno. Někdy může myom těhotenství vážným způsobem komplikovat, například přivodí opakované potraty, předčasný porod, případně kvůli myomu nebude možný spontánní porod a bude třeba rodit císařským řezem. Rovněž do několika minut až hodin po porodu může myom způsobit silné, obtížně zastavitelné krvácení, které ženu přímo ohrožuje na životě.

Pokračování 6 / 7

Léčení radikální versus konzervativní

Jak se tedy s myomy nejlépe vypořádat? Jednou z možností je radikální řešení, tedy operace. Při ní lékaři vyjmou buď jen samotný myom, nebo celou dělohu. Druhou možností je léčba konzervativní, kdy žena užívá léky. Efektivní novou léčbu představuje podávání léku s účinnou látkou ulipristal acetát, který dokáže, že se myomy výrazně zmenšují.

Pokud žena přijde do gynekologické ambulance se svými potížemi včas a její léčbě nebrání nějaké přidružené choroby, mívá díky léku také okamžitou úlevu od nepříjemných příznaků. I když podávání léku nezabere zcela, pomůže leckdy v tom, že velikost myomu, která by jinak vyžadovala otevřenou břišní operaci, zmenší natolik, že chirurg může použít laparoskopii.

Pokračování 7 / 7

Co na myom radí bylinářka

„Typicky ženskými bylinkami na myomy jsou výtažky z pupenů maliníku, ostružiníku a brusinky. Ostružiník zvyšuje citlivost orgánů na léčení, maliník a brusinka působí proti degeneraci vaziva. Maliník a brusinka zároveň působí na ženský hormonální systém.

Před užíváním těchto přípravků je vhodné pročistit organismus tinkturou z pupenů břízy. Klasická fytoterapie nedosahuje takových výsledků jako používání pupenů,“ radí bylinářka Hanka Parmová ze Zentrichovy apatyky.

Doporučujeme

Články odjinud