Náhlá abstinence způsobuje deprese

Náhlá abstinence způsobuje deprese

Pro některé je to vítaná výmluva, na kterou dlouho čekali, pro jiné zas potvrzení vlastní zkušenosti, ale vědecká studie prokázala, že když najednou přestanete pít alkohol - a nemusíte být zrovna alkoholik - škodí to vašemu zdraví.

Pokud najednou přestanete pít, je dost možné, že upadnete do deprese. Při studii, kterou vědci z University of North Carolina prováděli na myších, se ukázalo, že myši bez alkoholu začaly být zasmušilé a nevrlé. Jak uvádí list Science Daily, myši předtím měsíc "dobrovolně" popíjely, než byla zavedena prohibice. A ta jim evidentně nesvědčila.

"Náš výzkum ukazuje na spojení mezi abstinencí od alkoholu a depresí. Ukazuje se, že lidé, kteří přestanou pít, mohou začít trpět negativními náladami řadu dní nebo dokonce týdnů poté, co se alkohol zcela vyplavil z jejich těla," říká profesor Clyde Hodge, který výzkum vedl. Profesor Hodge dodal, že jde o první skutečný důkaz, že pokud někdo, kdo pije třeba i jen občas, alkohol dlouhodobě zcela vynechá, může to vést k depresi. Náhlá abstinence může vést i ke snížení schopnosti mozku produkovat nové neurony.

Deprese u myší se měří pomocí tzv. Porsoltova plavecké testu. Vědci dají myš na šest minut do nádoby naplněné vodou . Čím více času tráví tím, že se nehýbe a nesnaží aktivně plavat, tím je zdvíce deprimovaná. Dašlí testy ukazují, že výsledky tohoto měření u myší jsou dobře aplikovatelné na lidi.

Doporučujeme

Články odjinud