Náhodný sex u mladých. Škodí, nebo ne? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Náhodný sex u mladých. Škodí, nebo ne?

Jen málo rodičů se na promiskuitu svých dětí dívá s pochopením a bez obav. Většina z nich je totiž silně ovlivněna společenským předsudkem, že náhodný sex škodí. Pomineme-li rizika přenosu pohlavně přenosných chorob, pak se ale tito rodičové mýlí. Tedy alespoň u mladých lidí ve věku mezi 18 a 24 roky.

Psychologové z Minnesoty totiž zjistili, že lidé provozující sex s náhodnými partnery nejsou nijak postiženi na sebevědomí a celkové duševní pohodě.

Respektive když se v těchto kritériích srovnají s těmi, kteří žijí a sex provozují jen ve věrném partnerství, pak mezi nimi žádný rozdíl není. I samotné experty z University of Minnesota to překvapilo.

Z třinácti set mladých lidí ve věku mezi 18 a 24 roky jen pětina provozovala náhodný sex, ale když srovnali jejich duševní zdraví a psychickou kondici s těmi, kteří žili ve věrném vztahu, nenašli žádné rozdíly.

Byli jsme velmi překvapení. Konvenční pohled je totiž takový, že náhodný sex prostě psychice škodí. To učíme také děti celá desetiletí,“ přiznala docentka Marla Eisenbergová z University of Minnesota.

Ona sama by se zdráhala propagovat promiskuitu, ale sexuální vzdělávání by podle ní mělo trochu změnit svůj kurz a nedémonizovat zbytečně náhodný sex z hlediska psychických problémů, ale zaměřit se na skutečná rizika – pohlavně přenosné choroby a nechtěná těhotenství.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud