Nakrmte mozkové buňky: Výkon mozku a paměti se dá zlepšit

Nakrmte mozkové buňky: Výkon mozku a paměti se dá zlepšit

Zlepšit paměť, povzbudit činnost mozku a nemít strach ze zkoušky. To je bezesporu společné přání všech studentů, od středních přes vysoké školy až po univerzity třetího věku. Určitě je potěší zpráva, že s pomocí přírodních produktů zvládnou studium mnohem snadněji.

Relaxace pro neurony

Na vaší hlavě se nachází řada bodů, jejichž stimulací uvolníte přetížený nervový systém. Přiložte prsty obou rukou nad uši a krouživě masírujte jemným tlakem kůži. Stejným způsobem proveďte tento pohyb i na horní části hlavy. Nakonec přejděte na spánky a na žvýkací svaly na tvářích.

S indexem na prahu šedesátky

Pokud jste se rozhodli studovat ve zralém věku, rozhodně neházejte flintu do žita. Stejně jako vám ani mladším ročníkům neleze učivo do hlavy samo. K osvojení nových znalostí také potřebují určitý čas. O úspěchu rozhoduje frekvence a pravidelnost studia. Třeba v případě cizích jazyků platí, že 20 minut denně je daleko efektivnějších než jedna hodina za týden. A pamatujte – nikdy nejste příliš staří na to, abyste se nemohli začít učit nové věci.

Nakrmte centrální počítač

Lidský mozek má výkon přibližně 20 wattů za hodinu a je mnohem složitější než všechny počítače dohromady. Dosahuje výkonnosti na úrovni téměř 3584 terabajtů operační paměti a 38 tisíc trilionů operací za sekundu. Za takovou práci si určitě zaslouží, abychom mu poskytli kvalitní výživu. Díky modrofialovému barvivu antokyanu slouží borůvky jako zdroj energie pro nervový systém. Pravidelným „zobáním“ navýšíte kapacitu své paměti a učení vám půjde pěkně od ruky.

Špenát bohatý na nitráty roztahuje cévy a tím umožňuje rychlejší přenos kyslíku do mozkových buněk. Oblíbené jídlo Pepka námořníka je i zdrojem kyseliny listové zlepšující náladu. Proto ranní koktejl z jablka a čerstvých špenátových listů, vypitý půl hodinky před snídaní, bude skvělým startem pro vaše mozkové pochody.

Léčivé účinky červené řepy rozhodně nejsou pohádkou. Tato kořenová zelenina oplývá bohatstvím minerálních, stopových prvků (zinek, železo, vápník, hořčík, selen) a vitaminů (C, H, skupiny B, provitaminu A). Vypijete-li po dobu jednoho měsíce 2x denně skleničku čerstvé šťávy před obědem a večeří, dodáte skvělou výživu nervové soustavě.

Na vlašských ořeších si váš mozek doslova smlsne. Vrásčité plody jsou nasycené omega-3 mastnými kyselinami, kyselinou listovou, hořčíkem, mědí a vitaminy B1 a B6, po nichž nervový systém šlape jako švýcarské hodinky.

Neprohloupíte ani s konzumací mandlí, kešú či para ořechů. Šest kousků za den bohatě postačí. Jedlé kaštany příroda nabila hodnotnými uhlovodany, po kterých nervové přenosy jedou jako blesk. Společně se skupinou vitaminu B, E, železem, hořčíkem a železem si tak váš mozek užije více výživy a kyslíku. Plody třicetimetrového stromu můžete jíst pečené, kandované, vakuované nebo ve formě krému, který namažete na pečivo.

Mořské ryby (makrela, losos, ančovičky, sardinky, tuňák) vám splní sen o vyšší inteligenci. Jíte-li alespoň 2x týdně něco z těchto pochoutek, zvýší se vám IQ v průměru o 13%. Aminokyselina tyrosin totiž zvyšuje výkonnost mozku a patří do skupiny přírodních povzbuzujících látek, jež zlepšují vaši schopnost koncentrace. Navíc omega-3 mastné kyseliny posilují nervová spojení.

Stejně tak i kvalitní zelený čaj oblaží vaši mysl. Kofein obsažený v tomto nápoji tolik nezatěžuje srdce a krevní oběh, nýbrž působí přímo na mozek a centrální nervovou soustavu. Po třech šálcích denně bude vaše „cerebrum“ pohotověji a rychleji zpracovávat informace.

K učebnici si také postavte džbán vody. Vodopád myšlenek poteče jen se zalitými mozkovými buňkami. Životadárná kapalina udrží paměť bystrou a čilou. Příjemná terapie nejen pro smysly

Aromaterapie patří k velmi příjemným a účinným terapiím. Mozkové buňky vám rozcvičí éterické oleje v bio kvalitě nakapané do aromalampy nebo difuzéru. Například vůně jehličnanů povzbudí činnost nervového centra a dodá vzpruhu při dlouhých studijních dnech.

Máte-li mysl nabitou k prasknutí, osvoboďte ji citronem. Rozptýlí zmatek a dodá vám víru ve vlastní schopnosti.

Přivábí vám také nové nápady a kreativitu. Rozmarýn směle zažene apatii doprovázenou psychickou únavou. Pomůže vám k lepší koncentraci a vybudí mozkové buňky do akce. Hromadí-li se vám stres a nervozita ze zkoušek v oblasti žaludku (zažívací potíže, bolesti, nevolnost, nadýmání), rozpusťte ji mátou peprnou. Jiskřivé aroma vás také rychle nabije čerstvou mentální silou. Posledních dvou jmenovaných éterických olejů se však vyvarujte při vysokém krevním tlaku, epilepsii, v těhotenství a při kojení.

Zachování klidu ulehčí studium

Zmírnit úzkost, neklid, rozčilení nebo duševní napětí vám pomůže i kozlík lékařský (Valeriana offi cinalis). Nálev či sušený extrakt z oddenků funguje jako přírodní sedativum, aniž by zanechával pocit omámení. Účinné látky v kozlíkovém kořeni zvyšují v mozku hladinu neurotransmiteru – kyseliny gama-aminomáselné (GABA) – a tím obnovují psychickou rovnováhu.

Během přípravy na zkoušky můžete využít rovněž speciální léčivé rostliny. Mezi uznávaná mentální tonika patří brahmi (Bacopa monnieri) a pupečník asijský (Centella asiatica). Výtažky v podobě sušeného extraktu nebo tinktury doporučuji pro posluchače vysokých škol a univerzit třetího věku. Výrazně prokrví mozek a zpomalí únavu způsobenou přílivem nových údajů.

A pokud vás během studia přepadnou temné myšlenky, zafungují i jako přírodní antidepresiva. Silnější či slabší projevy strachu zaznamená před zkouškou většina jedinců. Trému někdy doprovází bolest hlavy, průjem, napětí v žaludku, ve svalech nebo pocit sevření na hrudníku. Obavy jsou tím větší, čím je zkouška důležitější. Pokud se však strach zhmotní do nadměrných rozměrů, kdy ochromuje a blokuje mentální výkon, měli byste situaci řešit. Jednou z možností jsou Bachovy květové esence. Přípravky vyrobené z planě rostoucích rostlin a stromů dokážou harmonizovat negativní emoce, které vám brání v úspěšném složení zkoušky. Klasickým příkladem může být strach ze zkoušejícího, ze selhání nebo z nedostatku sebevědomí. Správné složení Bachovek si však nechte připravit od terapeuta, který má certifikát od Bachova centra ve Velké Británii. Aby kapky mohly naplno rozvinout své účinky, užívejte je minimálně s měsíčním předstihem, tedy již v období příprav na zkoušku.

Unavené mozkové buňky nejsou schopné přijímat záplavu nových informací. Proto se mezi biflováním věnujte fyzickým aktivitám. Běžte si zaběhat, zacvičit nebo prostě jen vyrazte ven na procházku.

Před zkouškami se vyhýbejte stimulujícím a energetickým nápojům obsahujících kofein a cukr. Vzbuzují větší strach či paniku ze zkoušky. A navíc způsobí, že vámi bude lomcovat nervozita a podrážděnost. Žlutá barva podporuje paměť, proto si poznámky dělejte na žluté papíry. Lépe si je uchováte v mysli.

Nedávno provedená studie ukázala, že adolescenti pojídající denně fastfoodovou stravu mají přibližně o 20 % horší studijní výsledky. Pokrmy s vysokým podílem cukrů a nezdravých tuků negativně ovlivňují mozek.

Mgr. Pavla Apostolaki, fytoterapeutka, aromaterapeutka, www.pavlaapostolaki.com

Doporučujeme

Články odjinud