Nanotechnologie ve službách zákona

Nanotechnologie ve službách zákona

Použití nanočástic, které se doslova vrhají po nejmenší stopě mastnoty, by mohlo zpřesnit práci policie při získávání otisků prstů. Nová technologie snímání otisků prstů byla expertům z řad policie představena v Londýně v rámci konference o nanotechnologiích v prevenci a detekci kriminality.

"Tyto částice, extrémně hydrofobní, samy aktivně vyhledávají jakoukoli stopu mastnoty," uvedl otec projektu, profesor Fred Rowel z univerzity v Sunderlandu.

"Policií dosud používaný fluorescenční prášek nemá takové vlastnosti a otisky prstů jsou často nezřetelné a tudíž málo průkazné," upřesnil profesor Rowel. Částice, které vznikly v laboratořích sunderlandské univerzity, jsou vlastně nepatrné kuličky o průměru od 200 do 600 nanometrů (miliardtin metru).

Vzhledem ke své velikosti jsou částečky schopné reagovat prakticky na každém myslitelném povrchu a jejich "hlad" po jakékoli mastnotě zajišťuje možnost jejich použití i po relativně dlouhé době a zejména tam, kde jsou tradiční metody bezmocné.

Tak, jako stávající materiál, používaný policií, mohou být nanočástice obdařeny fluorescencí, a tak podle profesora Rowela umožňují vyniknout sebenepatrnějším detailům. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud