Náplast v gynekologii

Náplast v gynekologii

Povědomí o transdermální aplikaci léků v poslední době značně roste. Gynekolog se ve své praxi setkává se třemi oblastmi použití transdermální aplikace, a to při hormonální substituční péči, při léčbě chronické bolesti a nejčastěji pak při výběru vhodné antikoncepce.

Hlavním cílem vývoje nových antikoncepčních metod je především zvyšování komfortu uživatelek. K většímu pohodlí uživatelek slouží prodloužený interval užívání antikoncepce, minimalizace uživatelských chyb a potlačení nežádoucích projevů spojených s menstruací. Většina dosud užívané hormonální antikoncepce byla ve formě tablet nebo tělíska. Teprve nedávná doba přinesla antikoncepční náplast. Antikoncepční náplast je na trhu pět let a dosavadní zkušenosti s ní jsou výborné. Jedná se o nízkodávkovou monofázickou hormonální antikoncepci, které zaručuje stejnou míru ochrany před početím jako pilulky. Interval výměny náplasti je jednou týdně; standardně se aplikuje každý týden nová náplast třikrát po sobě a pak následuje týden bez náplasti. Dolní věková hranice pro užívání je 15 let, horní hranice není jasně definována, ale obvykle se uvádí 45 let. Antikoncepční náplast přináší oproti klasickým antikoncepčním pilulkám řadu výhod a lze ji specificky doporučit pro několik skupin uživatelek hormonální antikoncepce.

ŠETŘÍ JÁTRA A ZAŽÍVACÍ SYSTÉM Hormony obsažené v náplasti se vstřebávají do krve přímo kůží, jejich vstřebávání není ovlivněno aktuálním stavem zažívacího traktu a také odpadá první průchod játry (first pass effect). Z toho důvodu je možné, aby náplast obsahovala menší množství hormonů, než je tomu u pilulek. Účinná látka z náplasti obchází játra a zažívací systém a nezatěžuje je tedy tolik jako klasické antikoncepční pilulky. Proto je vhodná zejména pro pacientky se zažívacími obtížemi, u nichž se častěji projevují nevolnosti a zvracení, které snižují účinnost hormonální antikoncepce podávané v tabletách.

ELIMINUJE CHYBY V UŽÍVÁNÍ Další výhodou náplasti je minimalizace chyb v užívání, zejména u mladších pacientek, které nedodržují režim každodenního užívání antikoncepčních tabletek ve stejnou dobu. Antikoncepční náplast je hodnocena jako spolehlivější antikoncepce díky tomu, že minimalizuje chyby uživatelky. Prodloužením intervalu užívání z jednoho dne na týden a delší časovou tolerancí při opožděné výměně náplasti (48 hodin) zajistí ochranu i ženám, které žijí hektickým způsobem života. Oproti tomu je ochrana při polykání pilulek zaručena jen do 12-ti hodinového zpoždění. Zatímco antikoncepční pilulky užívá bezchybně pouze jedna třetina žen, antikoncepční náplasti používá bez problémů většina. Přitom při chybách v užívání pilulek se riziko nechtěného těhotenství zvyšuje až 6x!

STABILNÍ HLADINA HORMONŮ Stabilní hladina hormonů je důležitá u pacientek, které trpí nepříjemnými stavy spojenými s menstruačním cyklem – např. bolesti hlavy až migrény, často provázené i zvracením, průjmem a kolapsovými stavy. Právě díky pozvolnému uvolňování hormonů z náplasti je v těle udržována stabilní hladina hormonů. Ta vytváří jakousi pojistku ochrany před početím pro případ, že si žena zapomene náplast včas vyměnit.

ZVÝŠENÍ KOMFORTU Zvýšení komfortu v užívání hormonální antikoncepce vítá mnoho pacientek. Ať už jde o užívání jednou týdně, kdy pacientky nejsou vázány na striktní užití pilulek každý den, nebo možnost regulace menstruace prostřednictvím kontinuálního užívání náplasti. Užívání antikoncepční náplasti jednou týdně jistě usnadní život ženám s nepravidelným pracovním režimem – letuškám či pracovnicím ve směnném provozu. V době dovolených, při závažnějších životních událostech nebo jen pro zvýšení osobního pohodlí lze lepit náplast kontinuálně a zvolit frekvenci i čas příchodu menstruačního cyklu. Výhodou náplasti je i to, že neovlivňuje hmotnost uživatelek.

Každá žena je jiná a potřebuje individuální přístup. Úlohou gynekologa je pak vybrat ženě antikoncepci přesně „na tělo“. Důležitá je v tomto ohledu zejména komunikace mezi pacientkou a gynekologem – do výběru vhodné antikoncepce totiž nevstupují pouze fyzické, ale i psychické aspekty. Ženy si stále častěji slibují od užívání antikoncepce i něco víc než „jenom“ antikoncepční účinek.

Reference: 1 Archer. North American Study. Contraception 2004 2 Fertility and Sterility, vol 83, No. 6, červen 2005 3 Katherine D. LaGuardia. Suppression of estrogen-withdrawal headache with extended transdermal contraception. In Fertil Steril 2005;83:1875–7

MUDr. Martina Hourová gynekoložka

Doporučujeme

Články odjinud