Nápoj dlouhověkosti kombucha: Co to je a proč ji pravidelně pít?

Nápoj dlouhověkosti kombucha: Co to je a proč ji pravidelně pít?

Kdo holduje kombuše, sto let světem pokluše. Ve staré Číně brali kombuchu jako dar od bohů, tradice pravila, že lidé, kteří budou pravidelně pít lahodný nápoj z tajemné houby, se dožijí požehnaného věku a po zdravotní stránce budou jako mladíci.

Jedná se o zkvašený čaj z houby, jejíž původ je dosud nejasný, dva tisíce let staré legendy o ní však najdeme po celém světě, zejména v Číně. Houbu prý již před staletími věnovali Číňané ruskému carovi, který ji pak daroval svému lidu, aby si každý mohl připravit léčivý nápoj.

Není to však typická houba, složením bychom ji mohli spíše zařadit mezi léčivé lišejníky. Vypadá trochu jako světlá růžová rosolovitá guma ve tvaru lívance. Aby kombucha mohla produkovat uzdravující látky, je pro ni ideálním prostředím slazený čaj. V něm lišejník přírodní cestou vyrábí pomocí přirozeného kvasného procesu kvasinky a bakterie, biologicky hodnotné látky, které výrazně podporují zdraví.

Výsledky jsou rychlé

Už po osmi dnech kvašení začne mít kombucha antibiotické vlastnosti. Léčivý nápoj obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů, enzymů, miliony kvasinek a důležitých kyselin. Přesné množství účinných látek ovlivňují především stáří houby, druh čaje, ze kterého se lišejník živí, množství přidaného cukru, teplota uskladnění a samozřejmě délka celkového kvašení. Kombucha nesmí v žádném případě přijít do styku s teplotou vyšší 40 °C a s kovovými předměty.

Zbaví vás škodlivin

Mezi nejdůležitější látky z kombuchy patří kyselina glukonová a glukoronová. Tyto dvě látky si sice lidské tělo vyrábí v játrech samo, ovšem jen v míře, která je například pro člověka žijícího ve smogem zamořeném městě velmi malá. Neodbourané škodliviny se člověku pomalu ukládají v tukových tkáních a můžou v těle zapříčinit celou řadu nepříjemností. Látky obsažené v kombuše, zejména kyselina glukoronová, na sebe škodliviny vážou a odvádí je močí z těla. Určitě stojí za to účinky kombuchy vyzkoušet na vlastní kůži.

Prospěšné látky z kombuchy

Kyselina glukoronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnohých důležitých polysacharidů, které tvoří vazivo či chrupavku. Je to klíčová látka pro přirozenou detoxikaci organismu.

  • Kyselina glukonová – je účinná proti některým kvasinkovým infekcím.
  • Kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny.
  • Vitaminy – B1, B2, B3, B6, B12, C – výrazně zvyšují imunitu, mají protirakovinné účinky, zlepšují vstřebávání železa, podporují přeměnu některých aminokyselin, působí preventivně proti celé řadě závažných onemocnění.
  • Kyselina listová – podílí se na metabolismu bílkovin, tvorbě červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, má preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem.
  • Kyselina usninová – přírodní antibiotikum.
  • Aminokyseliny – pro správnou funkci nervového, hormonálního i imunitního systému, urychlují psychickou i fyzickou regeneraci.
  • Enzymy – umožňují mnoho biochemických reakcí v těle.

Doporučujeme

Články odjinud