Nároky majitelů způsobují psům duševní vyčerpání

Nároky majitelů způsobují psům duševní vyčerpání

Švýcarští veterináři v novém výzkumu zjistili, že čím dál tím víc psů trpí stresem a syndromem vyhoření. Způsobují to příliš vysoké nároky, které na ně kladou jejich majitelé.

"Psi stále častěji trpí napětím, žaludečními potížemi a bolestmi hlavy, a to vše díky stresu. Ten nejčastěji způsobují jejich majitelé, kteří v nich vidí čím dál více životní partnery než zvířata," říká Linda Hornisbergerová z Bernské veterinární kliniky. "Psi navíc žijí v malém prostoru uvnitř měst a i když jsou venku, drží je majitelé kvůli bezpečí pořád na vodítku. I přítomnost okolních psů je pro ně stresující."

Ještě horší zprávu má další účastník výzkumu, Andreas Loehrer z Veterinární kliniky Interlaken: "V některých případech dokonce dochází k tomu, že syndrom vyhoření majitele se přenáší na psa."

Vyhoření známé také pod pojmem burn out se u psů projevuje podobně jako u lidí. "Často se pořád čistí, dokud si v kožichu nevylížou díru. To je totéž, jako když si lidé koušou nehty," upozorňuje doktor Loehrer. "Měli bychom být proto ohleduplnější a nepřenášet vlastní stres na jiné členy rodiny, ať už mají dvě nebo čtyři nohy."

Doporučujeme

Články odjinud