Naše lázně chtějí vydělávat za každou cenu

Naše lázně chtějí vydělávat za každou cenu

„Tady je všechno tak báječně levné, že se k vám snad přestěhuji natrvalo,“ usmívá se Hilde Krausová z Mnichova. Zastihli jsme ji na terase jednoho z léčebných domů v Mariánských Lázních, kde tráví každý rok dva měsíce.

 

Naše lázně chtějí vydělávat za každou cenu 
Pro Čechy zbývá místo jen v mezisezóně


„Tady je všechno tak báječně levné, že se k vám snad přestěhuji natrvalo,“ usmívá se Hilde Krausová (62) z Mnichova. Zastihli jsme ji na terase jednoho z léčebných domů v Mariánských Lázních, kde tráví každý rok dva měsíce.

„Doma bych za takovou péči dala alespoň sedm tisíc marek, tady to spraví dva tisíce,“ libuje si Hilde Krausová.
K podobnému poznání docházejí dnes u našich německých sousedů desítky tisíc lidí. Cesty na východ už proto nesměřují jen za levným jídlem, trpaslíky a lehkými ženami.

Němci již tvoří podstatnou část klientů renomovaných českých klinik plastické chirurgie. Není se co divit – všechny úkony jsou zde alespoň o polovinu levnější, než u nich doma. Třeba za odsátí tuku z břicha dají v Německu asi šest tisíc marek, u nás patnáct set.
Ještě výhodnější jsou pro Němce cesty za zdravím do Polska či na Slovensko. Tam jsou ceny zejména lázeňských pobytů či zubařské péče asi o pětinu nižší než u nás. Není proto divu, že například v okolí slovenských termálních lázní Velký Meder stovky Němců kupují byty či domky. Se svojí penzí jsou zde velkými pány a léčení je pro směšně levné.

V českých lázních ovšem tato situace budí pobouření mezi domácími pacienty. „Musela jsem po operaci čekat skoro rok, než se našel vhodný termín,“ říká Jana Chládková z Brna. „Doktorka mi řekla jasně: lázně chtějí vydělávat, tak berou přednostně Němce. Pro Čechy zbude místo jen v mezisezóně…“(Plus)

 

Doporučujeme

Články odjinud