Našli se ostatky Jana Křtitele v Bulharsku!

Našli se ostatky Jana Křtitele v Bulharsku!

Bulharští archeologové tvrdí, že při prozkoumávání kláštera z 5. století našli ostatky Jana Křtitele, významného křesťanského mučedníka popraveného za vlády krále Heroda.

Pod bazilikou kláštera na černomořském ostrůvku Sveti Ivan se našel relikviář. Ten vědci v neděli otevřeli a zjistili, že obsahuje úlomky lebky, ruku a zub.

Vedoucí archeologického průzkumu Kazimir Popkonstantinov otevřel relikviář během slavnosti v pobřežním městě Sozopolu.

Bulharská agentura BTA uvádí, že otevření byli přítomní i různí hodnostáři včetně Yoanika, biskupa slivenského, a Božidara Dimitrova, ministra kultury a ředitele Národního muzea.

Ostatky budou podrobeny dalším testům, ale Popokonstantinov je přesvědčen, že patří Janu Křtiteli. K tomuto závěru ho vedl řecký nápis na schránce, který se zmiňuje o 24. červnu, tedy datu, kdy pravoslavní křesťané slaví narození tohoto svatého.

Nález na ostrově zasvěcenému Janu Křtiteli Klášter, který byl na ostrově postaven v 11. století, byl zasvěcen Janu Křtiteli a sám název ostrova, Sveti Ivan, znamená "Svatý Jan". Archeolog se domnívá, že zřejmě i dřívější bazilika, kterou prozkoumával, byla zasvěcena právě zmíněnému světci.

Jan Křitel podle křesťanů předpověděl narození Ježíše Krista a později ho pokřtil v řece Jordánu. Zřejmě kolem roku 36 n. l. byl popraven na příkaz Heroda Agripy.

Nalezený relikviář je alabastrový, poměrně prostě zdobený a pochází z poloviny 5. století. Tedy z doby, kdy bylo pobřeží Černého moře součástí byzantského impéria.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud