Nástrahy letní dovolené

Nástrahy letní dovolené

Blíží se čas prázdnin a dovolených, cestování i odpočinku… Jaké problémy nás v létě mohou postihnout? A jak je můžeme lehce zvládnout pomocí přírody a bez chemie?

Jak připravit pokožku na slunce?

Mrkev je přírodní zdroj beta-karotenu

Tři týdny před plánovaným sluněním bych doporučila popíjení čerstvé mrkvové šťávy v množství 1 dl denně. Organismus tak získá beta-karoten, který chrání před spáleninami a dodá pak pokožce bronzovou barvu. Pro intenzivnější ochranu je výborný i pupalkový olej a vitamín E.

Rajčata chrání pokožku před sluníčkem

Vědecké výzkumy potvrdily, že pravidelné popíjení rajčatové šťávy (nejlépe v bio kvalitě) pomáhá předcházet spáleninám od slunce. Obsahují totiž lykopen, který chrání kůži před škodlivými ultrafialovými paprsky.

S opalováním začínejme pozvolna

Zpočátku je nutné omezit pobyt na prudkém slunci maximálně na 15 denně a tuto dobu po dvou dnech můžeme prodlužovat o deset minut. Mezi 11. - 15. hodinou bychom se měli přímému slunci co nejvíce vyhnout. Je totiž příliš agresivní a rozhodně našemu organismu neprospěje. Dále bychom se měli chránit pokrývkou hlavy a používat kvalitní opalovací kosmetiku.

Cestovní nevolnosti a zvracení zklidní máta

K dovolené patří cestování, se kterými bývají spojené nevolnosti. V těchto případech si můžeme pomoci éterickým olejem z máty peprné. Stačí vdechovat výpary z lahvičky nebo si pár kapek této silice aplikovat na kapesník či do příručního inhalátoru.

Bolesti hlavy uklidní máta

Stop migréně

Při bolestech hlavy si můžeme pomoci mátovým éterickým olejem. Stačí si natřít jednou kapkou této silice oba spánky a potom si dopřát menší relaxaci. Dávkování nikdy nepřekračujeme, méně znamená více!

Trávicí problémy a nadýmání zklidní pelyněk

Tinktura z pelyňku

Jednu lžíci pelyňku zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice. Při bolestech žaludku, nadýmání, průjmu užíváme 3x denně 20 kapek.

Cestovatelské průjmy

Jedním z nejčastějších problémů cestování je průjem, který bývá často spojený s bolestmi břicha, nadýmáním i zvracením. Může být psychického či bakteriálního nebo virového původu.

Pomůže jablko a lněné semeno

Při průjmových onemocněních je výborným lékem nastrouhané jablko, které jíme po lžičkách během dne. Výbornou službu nám učiní i 1 lžíce lněného semínka, které zapijeme 1 dl vlažné vody.

Klepněte pro větší obrázek

Zácpa

Cestování může provázet méně časté vyprazňování střev. S těmito problémy nás výrazně pomůže lněné semeno.

Šejk z lněného semínka

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci lněného semene, 2 dl vody Postup: Ráno semínko přelijeme 2 dl studené vody a vše necháme do večera odpočívat. Večer kolem 18. hodiny celou sklenici vypijeme a ráno je úspěch zaručen!

Nachlazení močových cest

Sedací koupel z mořské soli

Tato procedura je výborná při potížích s močovými cestami. Dezinfikuje, odstraňuje pálení a svědění. Přináší opravdovou úlevu! Potřebujeme: 2 hrsti mořské soli, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou!) Postup: Sůl rozpustíme ve vodě a do vzniklé lázně na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 2 x denně po dobu 5 dní.

Respirační potíže a virózy

I v letních měsících nás může překvapit nachlazení, rýma, kašel a celková slabost. Léky z naší kuchyně však umí dělat zázraky!

Česnečka nás taky postaví na nohy

Potřebujeme: 3 dl vody, 4 stroužky česneku, mořskou sůl, 2 lžičky olivového oleje, 1 vajíčko, 1 na kostičky nakrájenou bramboru, 1 lžíci nastrouhané mrkve, půl lžičky kmínu

Postup: Na oleji opražíme mrkev, pak ji zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme přijít k varu. Jakmile voda začne vřít, přidáme rozšlehané vajíčko a brambory a vaříme je doměkka. Nakonec dodáme rozmačkaný česnek, zamícháme a můžeme podávat.

Šťáva z cibule a medu

Tento přírodní přípravek pomáhá při prvních příznacích nachlazení, prohřívá a uvolňuje hleny. Potřebujeme: šťávu z 1 velké cibule, 1 lžičku tekutého medu Postup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3 x denně 1 lžičku po dobu 7 dní.

Jak ošetřit kůži po opalování?

Po slunění si můžeme dopřát koupel v olivovém oleji. Připravíme si ji tak, že do horké vody ve vaně přidáme 1 dl panenského olivového oleje a 1dcl mléka. Tato lázeň by měla trvat 15 minut, pak bychom ještě měli 20 minut relaxovat.

Jak zklidníme spáleniny od slunce?

Nejdůležitějším opatřením při léčbě spáleniny je ochlazení, které je nutné udělat co nejdříve. Popálené místo 20 minut ochlazujeme studenou vodou nebo si připravíme studený obklad. Chlazení snižuje otok a odvádí z kůže horkost.

Spáleniny ochladí mléko

Mnoha lidem přináší úlevu, když si na spáleniny přikládají obklady z vychlazeného mléka, zakysané smetany či jogurtu. Mléko obsahuje velké množství tuku, neucpe póry a pokožku zklidňuje.

Zelený čaj regeneruje pokožku

Dalším přírodním prostředkem regenerujícím kůži je zelený čaj. Obsahuje totiž složky, které pomáhají chránit kůži před poškozením ultrafialovými paprsky a také zmírňují zánět. Zelený čaj můžeme popíjet a rovněž si z něho dělat obklady na postižená místa.

Doporučujeme

Články odjinud