Naučte se holandskou omáčku: Základem jsou teplota a míchání

Naučte se holandskou omáčku: Základem jsou teplota a míchání

Holandská omáčka je výborná hlavně s vejci Benedikt nebo k rybě, mořským plodům či zelenině. Lidé se do ní často nechtějí pouštět kvůli složitější přípravě, ale s naším návodem ji zvládnete hravě!

Základem je kvalitní bílé víno

Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které rádi pijete po večerech – i přesto, že se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.

Důležité je máslo

Před tím, než začneme přepouštět máslo, se musíme ujistit, že použijeme to správné. Máslo musí obsahovat minimálně 80 % máselného tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky. Kvalita másla se výrazně projeví na chuti omáčky.

Důležité je správně přepustit máslo. Ze zahřátého másla se pomalu oddělí syrovátka a tuk. Je nutné sbírat pěnu z hladiny, syrovátka klesne ke dnu a vrchní vrstvu tvoří čistý mléčný tuk. Při přepouštění hlídejme barvu másla. Ztmavnutí způsobuje nežádoucí nahořklou chuť.

Míchání

Za stálého míchání pomalu přilévejte bílé víno se žloutky. Dávejte ale pozor na teplotu, která nesmí přesáhnout 65 stupňů. Cílem je hustá, lesklá a hladká pěna. Nakonec do našlehané pěny přilijte pomalu máslo a stále šlehejte metlou podobně jako u majonézy.

Základní recept na holandskou omáčku najdete ZDE

Holandská omáčka se skvěle pojí s chřestem, ale krásně doplní i ryby, mořské plody, maso a báječně si rozumí s vajíčky. Je neodmyslitelnou součástí vejce Benedikt

Doporučujeme

Články odjinud