Návštěva bazénů - riziko pro naši pokožku?

Návštěva bazénů - riziko pro naši pokožku?

Představují návštěvy veřejných bazénů a koupališť nějaké riziko pro naši pokožku? Přehnané obavy z rizika, které s sebou nese plavání v bazénu nejsou na místě.

Lidé se sušším charakterem pleti by měli dbát na to, aby vhodnými hygienickými a kosmetickými prostředky pečovali o pokožku před a zejména následně po koupání. Pravidlem by mělo být důkladné omytí celého povrchu těla a vlasů před vstupem do bazénu. Tento postup omezí nejen oplachování špíny a odumřelých buněk ale také zbytků kosmetiky do vody.

Pokud využijeme bazén k jednorázové koupeli nebo například rehabilitačnímu plavání, které není přerušováno jinou aktivitou, stačí, když se na závěr ve sprše opět kompletně umyjeme nedráždivým mýdlem, případně mycím olejem. Ve společných sprchách je nutné dát pozor na to, že olejové přísady zanechávají na dlaždicích jemný film a podlaha pak klouže. To může ohrozit i další návštěvníky.

Zejména v zimních měsících je nutné pokožku důkladně osušit a natřít krémem nebo pleťovým mlékem. V letním období, kdy trávíme u vody delší dobu a mezi koupáním odpočíváme, sportujeme nebo se sluníme, je sprchování před a po vstupu do bazénu stejně důležité – mýdlo ale v tomto případě můžeme vynechat. Vodou smývatelné opalovací emulze se dostanou z pokožky při sprchování, ty vodě odolné by měly na pokožce vydržet i při koupeli. Pobyt na slunci může být příjemnou relaxací, na druhé straně je ale třeba pamatovat na nežádoucí účinky UV záření a dodržovat doporučená pravidla pro pobyt na slunci.

Je možné nakazit se v prostředí plovárny nějakou kožní infekcí? Předepsané hygienické normy pro provozování bazénů jsou velmi přísné, je ale pravda, že určité riziko přenosu kožních infekcí –hlavně virových bradavic a mykóz – skutečně existuje.

Virové bradavice nacházíme nejčastěji na chodidlech a na prstech nohou nebo i na prstech rukou. Mají většinou velmi úporný sklon k recidivování a často postihují osoby se sklonem k alergickým chorobám, např. k ekzému. Proto by si zejména tyto lidé měli při návštěvě plováren dávat pozor, nosit přezutí do sprch a šaten, případně používat vhodnou desinfekci pokožky. Také houbovým kožním infekcím – lidově se jim říká plísně – se ve vlhkém a teplém prostředí dobře daří. Protože tyto organizmy špatně tolerují kyselé prostředí, je nejjednodušším preventivním postupme oplachování kůže nohou okyselujícím roztokem. Ke zvýšení prevence postačí 3-5ti minutová koupel ve zředěném roztoku běžného kuchyňského octa. Stejně dobře je možné použít některý z osvědčených desinfekčních přípravků, které koupíme v drogerii nebo v lékárně.

Lidé, kteří trpí kožními záněty nebo infekcemi, by se měli ve vlastním zájmu i s ohledem na ostatní raději návštěvy společného bazénu vzdát.

Jaká preventivní opatření bychom měli dodržovat, aby pokožka po návštěvě bazénu zůstala zdravá?

šetrná hygiena před vstupem do bazénu na umytí kožního povrchu můžeme použít mýdla s neutrálním nebo kyselým pH na vlasy použijeme některý z šampónů pro časté – každodenní mytí

šetrná hygiena po koupání mýdlo, sprchový gel nebo koupelový olej důkladné osušení bez zbytečného mechanického dráždění aplikace krému nebo emulze v létě použití opalovacích prostředků podle typu pleti

desinfekce kůže nohou hlavně u lidí náchylnějších ke kožním virovým a houbovým infekcím nošení obuvi do sprch a šaten v případě výskytu kožních projevů konsultace s kožním lékařem a omezení nebo vynechání návštěv bazénů a plováren

zdroj: Dove

Doporučujeme

Články odjinud