Názor odborníků na očkování proti klíšťové encefalitidě u dětí

Názor odborníků na očkování proti klíšťové encefalitidě u dětí

Od 1. do 5. května 2004 se v Praze konal 14. ročník mezinárodní lékařské konference ECCMID – Evropský kongres klinické mikrobiologie a infekčních nemocí. Tento kongres navštívilo 5000 odborníků z celého světa. Jedním z nich byl i „otec“ očkovací látky proti klíšťové encefalitidě, prof. Christian Kunz.

Klíšťová encefalitida je infekční onemocnění mozku a mozkových blan, které je přenášeno klíšťaty. Od roku 1990 jí onemocnělo v České republice celkem 6385 dětí do 15 let a dospělých, z toho 983 dětí ve věku 1-15 let. Srovnáme-li počty onemocnění klíšťovou encefalititdou v ČR a sousedním Rakousku, jsou tato čísla alarmující.

„Toto onemocnění má u dětí většinou méně závažný průběh než u dospělých, těžký průběh a trvalé následky na celý život nejsou vyloučeny,“ říká MUDr. Václav Chmelík, člen mezinárodní Expertní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. Z evropských statistik vyplývá, že 25 % dětí ve věku 1-15 let má závažný průběh tohoto onemocnění. Klíšťová encefalitida probíhá u dětí nejčastěji jako meningitida (56 %), následuje encefalitida (35 %) a myelitida (1 %), což je nejtěžší forma onemocnění. U dospělých je poměr závažných forem vyšší: meningitida (48 %), encefalitida (41 %) a myelitida (12 %). Počet případů onemocnění u dětí roste s věkem. Do tří let jsou postiženy nejméně, což může souviset se sníženou aktivitou dětí v přírodě. U chlapců se ukazuje vyšší náchylnost k této nemoci než u dívek, a to ve všech věkových skupinách.

Srovnání nemocnosti v Evropě Všechny evropské země kromě Rakouska stále hlásí značný počet případů. Vysoce endemickými oblastmi jsou především Pobaltí, Rusko, Skandinávie, Německo a Česká republika, kde se ročně vyskytuje 5000 až 10 000 případů klíšťové encefalitidy. Věková skupina 0-19 let představuje například 24 % případů v Estonsku.

Případ nejmladšího nemocného s klíšťovou encefalitidou byl popsán v Rakousku u 3,5 měsíčního kojence. Průběh nemoci byl velmi vážný. Vysokou proočkovaností se podařilo v sousedním Rakousku výrazně snížit počty nemocných klíšťovou encefalitidou hlavně u dětí.

Srovnání situace v Rakousku a České republice Srovnání mezi Rakouskem a Českou republikou ověřilo účinnost očkování proti klíšťové encefalitidě. Přestože mají tyto země podobné endemické oblasti, zeměpisné a klimatické podmínky, počet hospitalizovaných případů klíšťaty přenášené encefalitidy je v České republice stále nepoměrně vyšší. Příznivá epidemiologická situace v Rakousku je výsledkem 30letého očkování.

„Před zahájením očkování, mezi rokem 1971 a 1980, bylo v Rakousku hlášeno 92 případů u dětí ve věku od 0-6 let. Oproti tomu jsme v letech 1990 až 2000 měli jen 29 případů. Díky komplexnímu očkování se infekce klíšťovou encefalitidou staly v této věkové skupině mimořádně vzácné,“ říká rakouský expert na očkování univerzitní, prof. MUDr. Ingomar Mutz. „Je to malý zázrak. V Rakousku je proočkovanost ve věku 1 do 3 let vyšší než 57 % a u školou povinných dětí dosahuje dokonce 90 %,“ dodává prof. MUDr. Mutz.

Rakouské děti ve věku 0-14 jsou očkováním chráněny z 96,3 %. Vzhledem k tomu, jak výtečně je vakcína snášena, může to být považováno za dostatečný argument ve prospěch očkování malých dětí. V důsledku toho se experti dohodli doporučit očkování od 1 roku věku dítěte, ve zvláštních případech lze očkovat již od 6 měsíců – v závislosti na individuálním riziku.

V současnosti neexistuje léčba klíšťové encefalitidy. Onemocnění lze však úspěšně předcházet očkováním. Existuje vakcína, jejíž účinnost je prověřena 30letými zkušenostmi v sousedním Rakousku. Je proto morální odpovědností každého rodiče nebo pěstouna, aby racionálně zvážili míru rizika a výhodnost preventivní ochrany sebe a svých dětí. Právě proto by měli umožnit svým dětem preventivní očkování.

Očkovat lze po celý rok. Vakcinační schéma se sestává ze tří dávek. V teplých měsících je první dávka aplikována okamžitě, druhá dávka za 14 dní a třetí dávka za 9–12 měsíců po 2. dávce. V chladných měsících se pouze prodlouží interval mezi podáním 1. a 2. dávky na 1–3 měsíce. První přeočkování se provádí po třech letech a další přeočkování jsou aplikována v intervalech 3–5 let. Pro očkování dětí byla vyvinuta dětská vakcína FSME -IMMUN 0,25 ml Junior, která obsahuje pouze poloviční množství antigenu. Některé zdravotní pojišťovny přispívají na toto očkování v rámci svých nadstandardních programů.

zdroj: ExMise

Doporučujeme

Články odjinud