Nebezpečí velkých prsou

Nebezpečí velkých prsou

Vědci zjistili, že u žen, které nosí podprsenky s košíčky B nebo C, existuje zvýšené riziko onemocnění cukrovkou typu 2. Nutno dodat, že na silikonová poprsí se závěry výzkumu nevztahují.

Kanadští vědci zjistili, že velikost prsou ve dvaceti letech je dobrým indikátorem toho, jak velké je u dané ženy riziko toho, že se u ní v pozdějším věku objeví cukrovka typu 2, která je často spojována se životním stylem. I poté, co vědci vzali do úvahy různé proměnné jako nadváhu a sedavý způsob života, se ukázalo, že velká prsa představují značné riziko.

Vedoucí výzkumu, Joel Ray, říká, "Spojitost mezi rizikem cukrovky typu 2 se projevovala i poté, co jsme vzali do úvahy výskyt cukrovky v rodině, jídelní návyky a tělesnou aktivitu." Vědci se tázali více než 90 000 žen, jejichž průměrný věk byl 38 let, jak velké podprsenky nosily, když jim bylo dvacet. Jak uvádí list The Sun, ukázalo se, že když se vzaly v úvahu další faktory, byla u žen s velikostí podprsenky B ve věku 20 let o 37 větší pravděpodobnost, že se u nich projeví cukrovka, než u žen s košíčky velikosti A. U žen, které nosily podprsenky velikosti C byla pravděpodobnost vyšší dokonce o 80 procent, ale u žen s velikostí D se zas snížila na 64 procent.

Vědci z Oddělení gynekologie a porodnictví nemocnice St. Michael v Torontu, kteří výzkum prováděli, sice spekulují o tom, že tuk uložený v prsou, kterému se říká adipózní tkáň, může hrát roli v tom, jak tělo reaguje na inzulín. Jistí si tím ale nejsou. Libby Dowlingová, konzultantka společnosti Diabetes UK říká, "Už delší dobu víme, že břišní tuk je indikátorem rizika cukrovky typu 2. Tento nový výzkum ukazuje, že prsa možná hrají podobnou roli. Je ale příliš brzy na to, abychom se na velikost prsů dívali jako na zásadní pomůcku při určování rizika onemocnění cukrovkou."

Doporučujeme

Články odjinud