Nebezpečná dieta

Pokud chcete zhubnout zvolte raději vyvážené množství potravy a dostatek pohybu. Redukční diety sice zařídí rychlý úbytek váhy, ale po skončení diety se váha opět velmi rychle zvýší mnohdy ještě na vyšší hodnotu.

Nebezpečná dieta

Pokud chcete zhubnout zvolte raději vyvážené množství potravy a dostatek pohybu. Redukční diety sice zařídí rychlý úbytek váhy, ale po skončení diety se váha opět velmi rychle zvýší mnohdy ještě na vyšší hodnotu. Nyní si řekneme, proč to tak je.

Za opětovné rychlé přibrání můžou tyto dva základní metabolické principy.

  1. Když rychle snížíte svou váhu, tak zmenšíte nejen tukové polštáře, ale také svalovou hmotu. Ta váží víc než tuk a při pohybu spaluje daleko větší množství energie než tuk. Po skončení diety opět trochu přiberete a to především tuk, tím se Vám změní poměr svalové hmoty a tuku. Při nižší hmotnosti máte za prvé větší objem a za druhé, a to je hlavní spalujete méně energie, což je způsobeno právě zmenšením svalové hmoty.
  2. Další vedlejší a podstatný efekt nejen rychlých diet, ale opravdu téměř všech diet je velká změna v metabolismu. Tělo, když zjistí, že má velmi snížený přísun energie z potravy, začne hodně šetřit a snaží se zpracovat každý gram potravy. Po skončení diety pak organismus pokračuje v šetření a využívání každé kapky. A to není vše, tělo se bojí, že přijde další chudé období a zásobí se na horší časy, to znamená, že ukládá tuky. Po další dietě je to horší a horší. Je to takzvaný JOJO EFEKT.

Jak je vidět, je to téměř nekonečný kolotoč. Jak z toho ven? Recept je vyvážená strava bohatá na obilniny, těstoviny, ovoce a zeleninu s dostatečným množstvím mléčných výrobků, masa, ryb a luštěnin. A k tomu dostatek pohybu. Snižování váhy nebude tak rychlé, ale zato kvalitní s přeměnou tuku na svalstvo a bez nebezpečí rychlého návratu na původní vysokou váhu.

Doporučujeme

Články odjinud