Nebojte se být sobecká: Kdy je správný čas myslet sama na sebe a neohlížet se?

Nebojte se být sobecká: Kdy je správný čas myslet sama na sebe a neohlížet se?

Myslet čas od času pouze na sebe a neohlížet se na nic a na nikoho může být prospěšné pro vás i vaše okolí. Sobeckost není hezká vlastnost, v rozumné míře je ale vhodné ji praktikovat. Staňte se "pozitivním sobcem" a naučte se s touto vlastností pracovat!

Ve vztahu

Ve vztahu se většinou dbá především na to, aby člověk sobecký nebyl a myslel vždy na toho druhého. Někdy je ale potřeba myslet především na sebe. Pokud máte pocit, že pro partnera děláte, co mu na očích vidíte, a on vám to nejen neoplácí, ale ani to neocení, začněte být sobecká. Zaměřte se na to, co dělá ve vašem vztahu dobře vám, a rozviňte to. Pokud nic takového nenajdete, je na čase poohlédnout se po novém partnerovi, samozřejmě poté, co se budete snažit s vaším stávajícím situaci řešit, avšak bezvýsledně.

Jak si ve vztahu nastavit hranice? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

V sexu

Obzvlášť v posteli je na místě být trochu sobecká, samozřejmě byste ale neměla zapomínat ani na partnera. Rozhodně by však jeho rozkoš neměla probíhat na úkor vaší vlastní. My ženy máme cestu k orgasmu často složitější, proto se stává, že kolikrát nechceme partnera „trápit“ dlouhou předehrou a místo, abychom si jeho snahu vychutnaly se vším všudy, stopneme ho dřív, než dosáhneme vyvrcholení. A právě tady je prostor pro vaši sobeckost. Váš partner by měl být v posteli pro vás stejně tak, jako jste tam vy pro něj. Dopřejte si luxus orgasmu, i když cesta k němu je někdy delší, a nestresujte se!

Pokračování 3 / 5

Mezi přáteli

Jít cestou pozitivního sobectví samozřejmě znamená podrobit revizi také vztahy s přáteli. Je třeba vědět, zda jsou přátelé skutečnými přáteli, nebo „upíry“, kteří vás vysávají a zneužívají v jakémkoli smyslu slova. Je nutné vědět, že čas, který s nimi trávíte, neubíráte sobě. Že kolem sebe máte lidi, kteří vám neubližují a na které se můžete spolehnout. Je nezbytné vědět, jakou roli konkrétní člověk ve vašem životě hraje, jakou hrajete vy v jeho, a mít z toho pocit zisku.

Pokračování 4 / 5

V práci

Pamatujte si, že „pozitivní sobec“ nepracuje přesčas, nedělá věci, s nimiž nesouhlasí, a je schopný změnit práci, pokud se ukáže, že ho nenaplňuje ona sama nebo mu nesedí například i vztahy na pracovišti. Pozitivní sobec je prostě v práci šťastný. Mimo jiné i proto, že zná své hodnoty, schopnosti, nebojí se je ocenit a náležitě prodat.

Pokračování 5 / 5

Při pochvale

Neumíte přijímat komplimenty? Často reagujete tak, že o nic nejde nebo že to nestojí za řeč, ačkoliv máte na situaci velké zásluhy? Ať už vás někdo pochválí za dobře odvedenou práci, skvěle uvařený oběd či vypracovanou postavu, pamatujte na to, že si to zasloužíte! Nesnažte se kompliment zlehčovat naučenými frázemi, naopak, přijměte ho a nechte ho, aby vás zahřál u srdce! Tato sobecká chvilka jen pro vás vám může vylepšit celý den!

Doporučujeme

Články odjinud