Nebojte se kontaktních čoček

Nebojte se kontaktních čoček

V současné době jsou kontaktní čočky vyráběny z moderních materiálů, které jsou ohleduplné jak pro lidské oko, tak pro požadavky nositelů - jsou komfortní a relativně nenáročné na údržbu. Doby, kdy bylo nutno kontaktní čočky po použití vyvařovat a jejich pohodlnost nebyla příliš vysoká, jsou dávno pryč.

Nebojte se kontaktních čoček

V současné době jsou kontaktní čočky vyráběny z moderních mater iálů, které jsou ohleduplné jak pro lidské oko, tak pro požadavky nositelů - jsou komfortní a relativně nenáročné na údržbu. Doby, kdy bylo nutno kontaktní čočky po použití vyvařovat a jejich pohodlnost nebyla příliš vysoká, jsou dávno pryč. Nyní jsou kontaktní čočky zhotovovány z biokompatibilních materiálů, jejichž vlastnosti musí splňovat podmínky inertnosti a nedráždivosti pro lidské oko.

Aplikace kontaktních čoček probíhají ve specializovaných aplikačních střediscích či očních ordinacích, kde příslušný specialista provede vyšetření zraku a na jeho základě pacientovi nabídne pro něho vhodné typy kontaktních čoček. Výběr je modifikován na základě zjištěných parametrů pacientova oka a přizpůsoben požadavkům pacienta ( kdy a jak chce kontaktní čočky používat). Dle těchto údajů jsou pak vybrány kontaktní čočky s různou plánovanou výměnou - jednodenní, měsíční, měsíční s možností prodlouženého nošení.
Stěžejním bodem samotné návštěvy je zácvik - jak kontaktní čočky používat

  1. jak čočky nasadit, jak vyjmout a jak je čistit a uchovávat.

Pacient po této první návštěvě odchází domů s jedním párem kontaktních čoček a roztokem na jejich údržbu. Do aplikačního střediska se vrací po cca jednom týdnu na kontrolní vyšetření. V mnoha případech se pacienti obávají nasazování a snímání čoček. Lidé si nedokážou představit, že se budou dotýkat prsty nejcitlivější části lidského oka. Není se však čeho bát. Kontaktní čočku lze při nasazování umístit na tzv. bělmo, které není příliš citlivé a odtud se ona sama přemístí na rohovku, která má stejný tvar jako čočka sama. Obdobně při snímání stáhneme kontaktní čočku bříškem prstů za její okraj mimo citlivou rohovku, na bělmo. Kontaktní čočka, která zde nemá takovou přilnavost ( díky tvaru oka v této části ) pak lehce z oka vyskočí.

Veškeré tyto informace i jejich praktické provedení je nacvičeno v aplikačních střediscích pod odborným vedením. Navíc si s sebou každý odnáší brožurku " Návod pro uživatele", ve které je krok za krokem popsáno nasazování, vyndávání i ošetřování kontaktních čoček.

Širokou nabídku kontaktních čoček na našem trhu lze rozdělit s ohledem na :

1. dobu používání ( jednodenní, 14-ti denní, měsíční, 3-měsíční, roční ) - nejoblíbenějším typem výměny jsou v současné době měsíční kontaktní čočky.
2. způsob nošení ( denní či prodloužené nošení )
3. korekci vady, pro kterou jsou určeny ( krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus,presbyopie)
4. kosmetické kontaktní čočky

Zdroj: GCI

Doporučujeme

Články odjinud