[Soutěž] Víte, co je základem dobrého vaření? Dokonale čistá kuchyň. Přinášíme několik tipů, jak si úklid kuchyně usnadnit.
Kuchyň je jednou z nejvíce zatěžovaných místností v bytě a vzhledem tomu, že se tady připravují pokrmy, vyžaduje největší a nejčastější pozornost. S úklidem začínáme vždy nahoře, znamená to sundat všechno, co je uložené na horních poličkách a na kuchyňských skříňkách, abyste je mohli dokonale očistit. I když máte v kuchyni digestoř, nevěřte, že dokáže odsát všechnu mastnotu z vaření.
Pokračujte skříňkami, na kterých mastnota také ulpívá, nehledě na omakané úchyty. Pak si vezměte do parády obklady kolem linky, zejména místa nad sporákem. Obklady myjte odzdola nahoru, aby špína nestékala na pracovní plochu a na sporák. Důkladně si vyhrajte se dřezem, který bývá semeništěm bakterií. Kam se nedostanete houbičkou, tam to zkuste starým zubním kartáčkem.
Následuje pracovní deska a přístroje, které máte na lince postavené. Čistit myčku je jednoduché a je třeba to dělat jednou za dva až tři měsíce: Kupte balení čisticího přípravku, které zavěste dovnitř myčky a spusťte program. Horší je to se sporákem. Troubu si nejprve pět minut předehřejte na 50 °C a pak ji vystříkejte přípravkem na trouby a grily, zavřete dvířka a nechte asi 10 minut působit. Poté několikrát vystříkejte čistou vodou, aby nečistota stekla dolů. Všechno vytřete a vysušte papírovými utěrkami. Po vyčištění musíte troubu opět chvíli nechat běžet na 50 °C, aby se použitá chemie vypálila.
Nakonec si nechte ledničku, kterou odmrazte a důkladně vymyjte octovou vodou. Nejdůležitější rada na závěr: Nikdy při čištění kuchyně nepoužívejte jar a další přípravky určené k mytí nádobí. Pořiďte si speciální prostředky, které jsou účinnější. Platí to i pro běžné mytí sklokeramické desky. Než se do úklidu pustíte, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim/.