Nebylo to osobní, jen byl slavný, tvrdí vrah Johna Lennona

Nebylo to osobní, jen byl slavný, tvrdí vrah Johna Lennona

Mark Chapman (57) v prosinci 1980 zastřelil legendárního Johna Lennona (1940-1980). Jak dnes tvrdí, zpěváka zabil jen proto, že to byl nejslavnější člověk, na kterého si vzpomněl.

Během nedávného slyšení o možném zkrácení trestu Chapman v New Yorku prohlásil, že chladnokrevnou vraždu spáchal "prostě proto, že to byl nejslavnější člověk, o kterém věděl".

"Byl bych moc rád, aby to paní Lennonová věděla. Myslím, že by jí možná pomohlo vědět, že to nebylo ze vzteku. Proti jejímu muži jsem osobně nic neměl. Kdyby byl méně známý, než další tři nebo čtyři lidé na seznamu, nezastřelil bych ho."

Vrah přiznal, že měl seznam šesti či sedmi potenciálních cílů. Patřili mezi ně i Johnny Carson, Elizabeth Taylor a herec George C. Scott.

Chapman, který na Lennona čekal před domem a pak ho střelil do temena, údajně nejprve uvažoval o tom, že od skutku upustí. Téhož dne se totiž s Johnem setkal a zpěvák mu podepsal své album.

Dodal k tomu: "Nebylo to zcela chladnokrevné, ale většina ano. Snažil jsem sama sebe přesvědčit o tom, že bych měl odejít. Říkal jsem si, že mám to podepsané album, vezmu ho domů, ukážu ho ženě a všechno bude v pořádku. Ale měl jsem tak silné nutkání tu vraždu spáchat, že by mne od té budovy neodtáhlo vůbec nic."

Chapman byl v srpnu 1981 odsouzen za vraždu druhého stupně k nejméně dvaceti letům odnětí svobody. I při nedávném slyšení soudce jeho žádost o propuštění na svobodu zamítl.

Foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Co chutná dětem slavných?

Doporučujeme

Články odjinud