Nečekané gurmánské zážitky Chorvatska

16. 5. 2018
Nečekané gurmánské zážitky Chorvatska
[Soutěž] Víte, že pro nás nezvyklou a exotickou kuchyni, která zahrnuje pochoutky z žab, si můžete dát nejen ve Francii? Stačí cestou do Dubrovníku odbočit z pobřežní silnice a užít si pár dní v deltě řeky Neretvy.

Dnes je to učiněný ráj na zemi. Kdybyste se však na dolní Neretvu někoho zeptali před dvěma staletími, asi by použil přesně opačný příměr kvůli malárii, jež si tu tenkrát vybírala svou daň. Tehdejší doktoři ji dokonce překřtili na „neretvanskou nemoc“. Dnes už je malárie dávno pryč a část močálu se změnila v úrodnou půdu. Až tak úrodnou, že se z delty Neretvy stala zeleninová zahrada celého Chorvatska. A také nejsevernější oblast Evropy, kde se ve velkém pěstují mandarinky. 

Řeku Neretvu znáte, aniž to tušíte  v horách protéká městem Mostarem, o který se vedly v 90. letech v bosenské válce lité boje, kdy byl zničen slavný Starý Most. Dnes je již opět obnoven (na úvodní fotce).

Avšak nejen ovoce mají místní na svém jídelníčku. Až v noci uvidíte kroužit nad mokřadem tajemná světélka, nelekejte se. Nejsou to zlomyslné bludičky, ale znamení, že budete mít zítra plný talíř zdejší proslavené delikatesy.

Neretvanští muži se totiž za tmy vydávají na lov žab, kterými se to v bažinatém kraji jen hemží. „K lovu skokanů potřebujete jen silné světlo. A občas vysoké gumáky,“ ukazuje místní rodák Mate, který pro svou restauraci ve vesnici Vid odebírá čerstvě nalovené obojživelníky takřka denně. „Když v noci na žábu posvítíte, zůstane bez hnutí. Někdy dokonce oslněný skokan vyplave za světlem na hladinu. Pak už stačí sebrat budoucí lahůdku holou rukou.“

Za pravlast kulinářských experimentů s žábami sice považuje většina lidí Francii, ale tady jsou obalovaná žabí stehýnka tou nejobyčejnější věcí na jídelním lístku. A když se místní chtějí před návštěvníky vytáhnout, předvedou pravé divy neretvanské kuchyně. Žabí tělíčka zabalená do košilky z pršutu či ochucená česnekem a opečená na grilu se podávají jako „žabe na žaru“. Oblíbené jsou i žáby zalité jemnou sýrovou omáčkou či ukryté v rizotu. Ale nejtypičtějším jídlem je specialita s názvem „brodjet“, kde se obojživelníci potkávají s další neobvyklou lahůdkou – úhoři.

Ti, které loví místní rybáři, se vylíhli daleko v Sargasovém moři a spolu s Golfským proudem překonali celý Atlantik, aby doputovali až do ústí řeky Neretvy. Jejich cesta do kotlů, kde se vaří papriková pochoutka, je ale ještě o něco delší. Nejdřív je potřeba počkat, až ryby ze svého zažívacího traktu dostanou všechny bahenní laskominy, kterými se živí. A tady je krásně vidět, jak dokážou rybáři využít výdobytky moderní civilizace.

Za přechodné obydlí úhořům totiž slouží nerezové bubny z vyřazených praček opatřené víkem a ponořené pod hladinu Neretvy, kde se vyčistí a pak už jsou připraveni na to, aby se z nich stala místní specialita. Vy se pravděpodobně při přípravě ryby k večeři bez bubnu od pračky obejdete, ale rozhodně budete potřebovat kvalitní nůž a další kuchyňskou výbavu.

Soutěžte s námi na www.svetzaobzorem.cz 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Snažte se citlivěji reagovat na některé události ve svém životě. Slunce září na vaše znamení tak trochu v úsporném režimu, což signalizuje, že nemáte moc oslnivou vitalitu. I když vás…

Nejčtenější články

Články odjinud