Nechoď tak blízko aneb Respektujme osobní zóny

Nechoď tak blízko aneb Respektujme osobní zóny

Určitě se vám již stalo, že člověk, se kterým jste si povídali, stál buď tak blízko u vás, že jste museli nenápadně ustupovat, nebo naopak tak daleko, že jste museli zaostřit zrak, abyste viděli, s kým si vlastně povídáte. Příjemný ale asi není ani jeden způsob konverzace.

Pro každý druh setkání, ale i debaty je určena jiná osobní zóna, tedy vzdálenost mezi dvěma hovořícími lidmi, kterou je potřeba dodržovat, aby vzájemný rozhovor byl příjemný oběma stranám.

Každému z nás vyhovuje jiný odstup. V sobě máme nastavené určité hranice, vzdálenost, za kterou druhé nepustíme. To u druhého člověka nejlépe poznáme, když vidíme, že při hovoru ustupuje zpět. V tu chvíli nám musí být jasné, že náš kontakt s ním je příliš úzký a my jsme mu narušili jeho osobní zónu. Samozřejmě, že například ve výtahu nelze takovýto odstup dodržovat.

Při společenském pozdravu dodržujeme větší vzdálenost než při intimnějším pozdravu, kdy stojíme v těsné blízkosti zdraveného. Líbat na tvář nebo na rty se můžeme pouze s člověkem, kterého známe důvěrněji a víme, že neriskujeme žádný trapas. Dodržování osobní zóny je důležité, i když sedíme u pracovních stolů, na obědě nebo na večeři. Delší vzdálenost udržujeme od ostatních v případě, že hovoříme k více lidem, na zasedání, v sále, kde jsme se stali řečníky apod.

Jiný kraj, jiný mrav

Protože dnes již velmi často cestujeme i do zemí, kde jsou jiné mravy, jiné rituály, měli bychom mít na paměti, že je vhodné dodržovat a přizpůsobit se místním zvyklostem. To svědčí nejen o našem dobrém společenském vystupování, ale dáváme tímto také najevo, jak si vážíme druhých.

U nás se běžně dodržuje vzdálenost cca 70-100 cm, zatímco například v arabských nebo asijských zemích je daleko těsnější. Pravidla v těchto zemích jsou daná náboženstvím a my bychom je měli plně respektovat.

Osobní zóny

Intimní - sem si pouštíme nejbližší

Osobní - pro přátele, kamarády

Společenská - pracovní, obchodní jednání

Veřejná - zasedání, proslov k většímu množství lidí

Zdroj: Alka Hájková, www.viposobnosti.eu

ČTĚTE TAKÉ:
Podívejte se, jak jsme proměnili výherkyni soutěže

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na říjen 2012

Doporučujeme

Články odjinud