Nechte se zlákat kouzlem Vánoc. Tipy na na adventní výlety

Nechte se zlákat kouzlem Vánoc. Tipy na na adventní výlety

Advent bývá především pro děti nejkrásnějším obdobím v roce. Neodmyslitelnou součástí výjimečné atmosféry jsou i tradiční vánoční trhy. Všude je cítit perník, skořice, svařené víno a sváteční výzdoba jen podtrhuje sváteční náladu. Kam vyrazit?

Zámek Loučeň

Zámek Loučeň je romantická barokní památka s původními interiéry. Obklopuje ho rozlehlý anglický park, který před nedávnem obohatil jeden celoevropský unikát – soubor 11 labyrintů a bludišť, jejž propojuje přesně vytyčená naučná stezka s obsáhlými, tematicky řazenými informacemi o historických kořenech, ale i současnosti labyrintů a bludišť.

Jedinečné jsou také prohlídky zámku s kostýmovaným průvodcem, speciální dětské či čokoládové exkurze, ale i zámecké slavnosti pořádané vždy první sobotu v měsíci. Dozvíte se tak nikoli suchá fakta plná nezáživných letopočtů a nic neříkajících jmen, ale i atraktivní příběhy života na zámku zhruba před sto lety.

Chcete na vlastní kůži vidět, jak se slavily Vánoce na zámku? Pak si nenechte ujít adventní prohlídku. V prosinci je sice zámek oficiálně otevřen pouze o víkendech (se speciálním vánočním programem každou adventní neděli), ale pro skupiny již od 8 osob komorník Jeho Jasnosti nebo přímo krásná kněžna otevřou zámek v jakémkoli čase.

Pro nejmenší návštěvníky má knížecí rodina připravený dokonce i malý dárek. Například v neděli 9. prosince si zde užijete adventně laděnou prohlídku s pohádkou na vánoční téma v jednom ze zámeckých salónů. Na Zlatou neděli 23. prosince se zase zaposloucháte do harmonických tónů České mše vánoční Jakuba Jana Ryby a užijete si nevšední podívanou v podobě živého betlému s právě narozeným Ježíškem.

Více na www. zamekloucen.cz

Obdivovat zde můžete největší adventní věnec u nás.

Vánoce v Porýní pro děti

Vánoční trhy v Porýní mají dlouholetou tradici. Není se čemu divit, okouzlující atmosféra, pestrý program, sváteční výzdoba a vynikající porýnské pochoutky každoročně přilákají miliony návštěvníků z celého světa. A organizátoři při sestavování programu nikdy nezapomínají ani na nejmladší návštěvníky.

Kolín nad Rýnem (26. listopadu až 23. prosince 2012) – kolínské trhy poutají svou jedinečnou výzdobou a rozmanitým programem. Vánoční pohádkový trh na Rudolfplatz vtáhne návštěvníky do kouzelných příběhů, ožijí na něm postavy z půvabných pohádek bratří Grimmů. Na kolínském náměstí Heumarkt bude pro radost dětí i dospělých k dispozici kluziště o rozloze 2000 m2.

Bonn (23. listopadu až 23. prosince 2012) – děti i jejich rodiče budou moci oprášit své bruslařské dovednosti i na bonnském náměstí Friedensplatz. Je zde připraven pestrý program.

Vaše ratolesti si na trzích pod odborným vedením vyzkouší práci hrnčířů, výrobu svíček, foukání skla, malování hedvábí nebo si mohou vyrobit z barevných papírů vánoční přáníčka.

Cáchy (23. listopadu až 23. prosince 2012) – cášské firmy jsou výrobou cukrovinek proslavené po celém světě. Dominovými kostkami, marcipánovými zákusky, sušenkami Spekulatius a samozřejmě proslulými perníčky „Printen“, které se staly typickým (nejen vánočním) suvenýrem. Jsou posypané ořechy, mandlemi, polévají se čokoládou, jsou bílé i žíhané. Žádný návštěvník by si neměl nechat uniknout ochutnání této lahůdky.

Tipy: Ideálním způsobem dopravy do oblasti Porýní je využití služeb nízkonákladové letecké společnosti Germanwings. Z Prahy na letiště Kolín/Bonn létají denně. Více na www.germanwings.com

Advent v Českém Krumlově

V krásném historickém městě zažijete tu pravou romantickou atmosféru. O adventních víkendech láká Krumlov na vánoční trhy a speciální kulturní program na náměstí (koncerty, Mikuláš, zdobení perníků, výroba ozdob atd.).

Samozřejmostí je i nabídka vánočních jídel a nápojů podle staročeských receptů, kterou najdete v útulných krumlovských krčmách.

Vánoční trh na náměstí Svornosti v Českém Krumlově se koná po celou dobu adventu od 30. 11. 2012 do 6. 1. 2013 (vždy od pondělí do pátku od 14 do 18 hodin, sobota a neděle od 10 do 18 hodin).

Více na webu www.ckrumlov.cz/ advent2012

Brněnské Vánoce

Také Brno vábí návštěvníky na vánoční atmosféru, ať už se jedná o trhy, nebo adventní programy na náměstí Svobody či na dalších místech (na nádvoří Staré radnice, v Radnické ulici, v brněnském podzemí – Labyrintu pod Zelným trhem). Zahřejete se horkým punčem nebo medovinou, ochutnáte další vánoční pochoutky a u stánků si můžete koupit výrobky lidové tvorby ze dřeva, skla, keramiky, kovu, nebo kůže.

Po celou dobu vánočních trhů bude k dispozici také vánoční dílna, kde si vaši potomci vyzkouší svůj talent a zručnost při malování a vlastnoruční výrobě jednoduchých dekorací. Ke sváteční pohodě budou na náměstí denně probíhat vystoupení dětských souborů.

Advent v Babiččině údolí

Babiččino údolí a zámek Ratibořice u České Skalice, které se proslavily v románu Boženy Němcové, jsou jedním z míst, která stojí za návštěvu v kterémkoli ročním období. A nejen milovníci historie si zde v termínu 6.–9. 12. 2012 vychutnají netradiční vánoční zážitek. Při prohlídce zámeckých interiérů se seznámíte s průběhem vánočních svátků na náchodském panství ve 2. polovině 19. století.

V Rudrově mlýně vás obdobím adventu na českém venkově provedou členové folklorního souboru Barunka z České Skalice. V budově vodního mandlu v sousedství mlýna se bude konat malý adventní trh s možností posezení v hospůdce s tradičním občerstvením. Na závěr návštěvy Babiččina údolí můžete nahlédnout do ztichlé, štědrovečerně vyzdobené babiččiny světničky na Starém bělidle.

Doporučujeme

Články odjinud