Něco na mě leze

Něco na mě leze

Chřipka, obávaný nepřítel lidského zdraví, opět hrozí dorazit v plné síle, možná už během několika dnů. Můžeme před propukající epidemií pouze sklonit hlavu a doufat, že se prožene kolem nás? Lidské tělo je od svého základu zranitelné a vůči všudypřítomným virům leckdy i bezbranné. Ovšem pomocí prevence, potažmo správného užívání léků, se s nimi dá účinně bojovat.

Věděli to už staří Řekové - již v 5. stol. př. n. l. si řecký lékař Hippokrates povšiml, že odvar z kůry vrby bílé tiší bolest a snižuje horečku. Tyto účinky byly popsány i ve starých egyptských a sumerských textech. Teprve roku 1763 byly znovuobjeveny a především vědecky dokázány reverendem Edwardem Stoneem. O půlstoletí později pak německý farmakolog Buchner vyextrahoval z vrbové kůry žlutě zbarvenou látku - salicin. O jeho vedlejší účinky - jako hořkost, dráždění žaludku a vyvolávání průjmů - jej dokázal připravit až v roce 1897 německý chemik Hoffmann, když do její molekuly zavedl kyselinu octovou. Vznikl první aspirin.

Po první světové válce se tento lék rozšířil po celém světě. V USA a Británii přestal být výrobní název patentově chráněn, v jiných zemích ochrana názvu platí nadále. A tak se například u nás začal vyrábět jako Acylpyrin. Důležité je vědět, že jak Aspirin, tak i Acylpyrin obsahují tutéž účinnou látku. Rozdíl pozná jen vaše peněženka.

Chřipkové onemocnění se sice neprojeví rýmou, o to ráznější má však svůj nástup. Během 18 - 48 hodin se prudce zvedne teplota, leckdy až k hranici 41°C, a s ní se dostaví zimnice, malátnost, nechutenství, bolesti těla a hlavy a suchý dráždivý kašel. Trpět příznaky chřipky však není nutno – díky bílé krystalické látce – kyselině acetylsalicylové (ASA) – jež má analgetické (tišící bolesti), antipyretické (snižující horečku) a protizánětlivé účinky. V rozpustné formě navíc tento lék urychlí svůj účinek o čas jinak potřebný na rozpuštění v trávicím ústrojí. Je nejvyšší čas zásobit se Acylpyrinem, ať si ušetříte větu „něco na mě leze.“

VÍTE ŽE…

  • Acylpyrin je první registrovaná ochranná známka v Čechách. Již od roku 1922.

  • Acylpyrin byl oblíbeným lékem už T. G. Masaryka.

  • Kyselina acetylsalicylová obsažená v Acylpyrinu se jako léčivá látka využívá už od roku 1897.

  • Přesný mechanismus působení kyseliny acetylsalicylové na organismus byl objeven až v roce 1982. Objev byl oceněn Nobelovou cenou.

  • Mezi jedenácti tisíci lékaři, kteří denně brali 320 mg kyseliny acetylsalicylové, se po čtyřech letech zaznamenalo padesátiprocentní snížení pravděpodobnosti infarktu.

  • Spisovatel Franz Kafka bral kyselinu acetylsalicylovou proti znechucení životem.

  • Španělský filozof Ortega y Gasset v ní viděl univerzální lék dvacátého století.

  • V roce 1996 se tabletek s kyselinou acetylsalicylovou spotřebovalo téměř sedmatřicet miliard, šest na každého pozemšťana.

  • Léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové jsou nejužívanějšími léky na světě.

  • Kyselina acetylsalicylová má nejblíže k mýtu, jemuž se říká panacea, tedy všelék.

  • Příznivě působí na imunitní systém, protizánětlivě při léčbě revmatismu, jako opatření proti trombóze a po chirurgickém zákroku na srdci, může působit jako prevence infarktů a mrtvic, tlumí bolesti hlavy, krku, nosních dutin, zubů, kloubů, svalů či bolesti při menstruaci, snižuje i zvýšenou teplotu.

Byť je Acylpyrin + C volně prodejný lék, vždy byste se měli o jeho užívání poradit s lékařem a pečlivě si pročíst příbalový leták.

 

Zdroj: Focus Ag.

Doporučujeme

Články odjinud