Nedopalky od cigaret chrání ocelové trubky proti rzi

Nedopalky od cigaret chrání ocelové trubky proti rzi

Nedopalky cigaret jsou tak jedovaté, že mohou zabíjet ryby. Chemický extrakt z nich může mít ale i užitečný efekt: čínští vědci o něm tvrdí, že chrání kovové trubky před rezavěním.

Odborníkům se podařilo izolovat devět účinných chemických sloučenin, které se vylouhují po ponoření nedopalků do vody. Tímto "koktejlem" ošetřili ocel typu N80, která se užívá v ropovodech, a zjistili, že tak mohou zabránit rezavění.

"Tento extrakt chrání povrch kovu a předchází rozpouštění železa," píší vědci v článku pro odborný časopis Industrial and Engineering Chemistry Research.

Antikorozní účinek vzniká působení chemikálií včetně nikotinu. Není jasné, co vedlo Juna Zhaa k nápadu vyzkoušet právě nedopalky. Výzkum podle listu Metro financovala čínská státní ropná korporace. Koroze trubek stojí ropný průmysl každý rok miliony jüanů.

Jun Zhao v článku dále uvádí, že celosvětově se do životního prostředí každý rok dostane 4,5 trilionu cigaretových nedopalků. Jsou nejen nevzhledné, ale mohou i zabíjet ryby.

"Recyklování by mohlo tento problém vyřešit, ale až dosud se nikomu nedařilo najít pro nedopalky praktické využití," dodává Jun.

V Číně žije kolem 300 milionů kuřáků, kteří ročně spotřebují třetinu světové produkce cigaret. Kouří tu skoro 60 procent dospělých mužů, a to v průměru 15 cigaret denně.

ČTĚTE TAKÉ:
Nejšťastnější muž světa se zbavil veškerého svého majetku!

Doporučujeme

Články odjinud