Nedostatek spánku může i zabít. Zachrání nespavce melatonin? | iStock

iStock

Nedostatek spánku může i zabít. Zachrání nespavce melatonin?

Možná už jste o něm slyšeli – o hormonu melatoninu, který si při správném fungování tělo dokáže vyrobit samo. Tento hormon ovlivňuje kvalitu spánku, regeneraci těla, je prokázaná souvislost mezi jeho nedostatkem a zvýšeným rizikem rakoviny. Pokud máte problém se spánkem, můžete si ho koupit v lékárně. Je ale jeho dlouhodobé užívání bezpečné?

Všichni víme, že většina lidí potřebuje spát osm hodin denně, jen málo dospělých si to však umí pravidelně dopřát. Až 30 procent dospělých trápí poruchy spánku, další lidé spí pravidelně méně než 6 hodin denně, protože jim spánek nepřijde tak důležitý nebo mají velké množství úkolů, které musí zvládnout. Málokdo ale ví, že se spánkem nám může pomoci právě melatonin. 

Úvodní foto: iStock

Nedostatek melatoninu souvisí se vznikem rakoviny

Nedostatek spánku našemu tělu škodí,  protože během něj se v těle děje mnoho nezbytných procesů, jedním z nich pak je tvorba hormonu melatoninu. Tento hormon se podílí na koordinaci denních rytmů a spánku. Jeho stoupající hladina podporuje spánek, proto hladina narůstá večer (při slabém osvětlení). Tvorba melatoninu kulminuje po půlnoci a do rána postupně klesá. Nedostatek hormonu způsobuje nespavost. Kromě toho tento hormon pomáhá při každodenní regeneraci těla, vychytává volné radikály, a dokonce působí proti zvrhávajícím se buňkám, je to nejúčinnější antioxidant v lidském těle. Souvislost mezi nedostatkem melatoninu a zvýšeným rizikem rakoviny je už podložena několika výzkumy.

Melatonin jako doplněk stravy

Melatonin se tvoří v části mozku zvané epifýza, ale jeho tvorba je velice citlivá. Mozek potřebuje tmu, aby se melatonin tvořil, a stačí malý paprsek světla a proces je narušený. Také neustálé umělé osvětlení a světelné znečištění způsobují, že je v mozku melatoninu málo, člověk není unavený, nechce se mu do postele, a pak spí méně, než by ve skutečnosti potřeboval.

Je však řešením užívat melatonin ve formě potravinového doplňku? Mozek normálně vyrábí jen velmi malé množství melatoninu – kolem 0,2 miligramu. „Doplňky ale obvykle obsahují vyšší dávky. Můžou tak být užitečné například při léčbě poruch spánku a nespavosti,“ tvrdí specialista na léčbu poruch spánku Brandon Peters-Mathews.

Podle něj melatonin v pilulkách uklidňuje a pomáhá zklidnit myšlenky. Melatonin též může zkrátit dobu usínání i prodloužit dobu hlubšího spánku. Další vědecká studie zjistila, že melatonin napomáhá obnově cyklu spánku a bdění, další výzkumy naznačují, že melatonin zmírňuje úzkost a jet lag.

Nejlepší melatonin

Na trhu je však velká řada doplňků a jsou mezi nimi rozdíly v kvalitě. „Pokud se rozhodnete melatonin vyzkoušet, dobře si přečtěte etiketu, abyste se ujistili, že užíváte čistý melatonin a ne melatonin ve směsi dalších látek,“ radí lékař.

Podle Peterse-Mathewse je užívání melatoninu každý den bezpečné, ale není ještě dostatečně vědecky ověřené, zda pomůže na všechny formy nespavosti. „U pravidelných uživatelů se mohou objevit nežádoucí účinky, mezi které patří zvýšené snění, noční můry nebo ranní ospalost. Pokud vás tyto nežádoucí účinky obtěžují, měli byste užívat nižší dávky hormonu, tedy 1 až 3 miligramy,“ uvádí Peters-Mathews.

Melatonin nelze doporučit během těhotenství a kojení, při autoimunitních poruchách, záchvatech nebo při depresi. Pokud máte cukrovku nebo vysoký krevní tlak, poraďte se před užitím se svým lékařem.

Jak usnout, když se to příliš nedaří? Mrkněte na video: 

Nedostatek spánku škodí tělu i mozku

Proč je spánek tak důležitý? V průběhu noci se u člověka střídají dvě fáze spánku – NREM a REM. Ve fázi NREM odpočívá tělo, ve fázi REM pak především mozek. Tyto dvě fáze se za noc vystřídají zhruba 4 až 6krát. Nedostatek času na spánek i probouzení se v noci tento proces narušují.

Když si mozek dostatečně neodpočine, nedokáže zpracovat události uplynulých dní. Mozek je ovšem zpracovat potřebuje, aby mohl fungovat, a tak to začne dělat během dne. Klidně si přivodí stav podobný snění uprostřed dne, takto postižený člověk pak vnímá svět jinak – jakoby rozmazaně nebo jako pod vodou. V takovém stavu se snadno stane, že mozek některé situace vyhodnotí s velkým zpožděním nebo je vyhodnotí špatně.

Mrtvice i inteligence

Unavenému člověku významně klesá pozornost, schopnost soustředění se, rychlost, a dokonce i inteligence. Nevyspalý člověk má výrazně nižší odolnost vůči stresu. S tím kráčí ruku v ruce deprese, sebeobviňování a sebelítost, vyčerpání a stres. Takový stav často provází snížená obranyschopnost organismu. Spáči, kteří spí v průměru jen 5 až 6 hodin denně, mají zvýšenou náchylnost k infekcím až o 50 procent.

Nevyspalým lidem se zvyšuje krevní tlak, a tedy i riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Podle vědců též vzrůstá riziko onemocnění rakovinou, cukrovkou a dalšími vážnými nemocemi. Nedostatek spánku má také vliv na hubnutí.

Doporučujeme

Články odjinud