Nedostatek spánku přidává kila

Nedostatek spánku přidává kila

Ženy, jež se pyšní tím, že se dlouhé hodiny nepovalují v posteli a s pohrdáním shlížejí na své družky, které si dopřávají delší spánek, jsou podle mínění amerických vědců vlastně samy proti sobě. Alespoň pokud jde o jejich tělesnou hmotnost.

Při zkoumání a porovnávání údajů o 68 000 příslušnicích něžnějšího pohlaví totiž vedoucí výzkumného týmu Sanjay Patel z Case Western Reserve University v Clevelandu ve státě Ohio zjistil, že noční odpočinek kratší než pět hodin vede k většímu přírůstku váhy než spánek, jenž pohltí nejméně sedm hodin.

Během deseti let může v průměru dosáhnout až 0,7 kilogramu, nemluvě o tom, že u žen, jež lůžko příliš nevábí, stoupá o 15 procent sklon k tloušťce. Na rozdíl od předchozích výzkumů, které v podstatě dospěly ke stejnému závěru, Patel prokázal, že čilé paní a dívky nabírají, přestože toho snědí méně než sedmispáčky.

Dříve se soudilo, že u nich za přibývající váhu mohou větší dávky potravy, jimiž si kompenzují nedostatek odpočinku. Ze studie, již zveřejnil britský časopis New Scientist, však vyplývá, že hlavní příčinou je zřejmě špatná látková výměna a trvalá únava, jež se projevuje také vyhýbáním se zbytečným pohybům. „Na obzoru se zřejmě rýsuje poměrně prostý způsob,“ zdůrazňuje Sanjay Patel, „jak pomoci lidem ke zhubnutí prostřednictvím vydatnějšího spánku.“ (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud