Nedostatek spánku způsobuje cukrovku

Nedostatek spánku způsobuje cukrovku

Lidé, kteří spí denně méně než 6 hodin, jsou náchylní k abnormální výši hladiny cukru v krvi. Podle lékařských výzkumů tak mají daleko větší "šanci", že onemocní cukrovkou.

Američtí lékaři zjistili, že u lidí spících méně než 6 hodin denně se během šesti let s téměř pětkrát větší pravděpodobností rozvine porucha metabolismu cukrů, než u těch, kteří si dopřávají delší spánek.

"Náš výzkum potvrzuje teorii, že špatný spánek bývá příčinou vážných zdravotních potíží," říká doktorka Lisa Rafalsonová z univerzity v Buffalu. Již předchozí studie doložily, jak je spánek důležitý pro zdraví. Jeho nedostatek u dětí vede k obezitě, depresi a vysokému krevnímu tlaku. Dospělým zase hrozí infekce, srdeční nemoci, mrtvice a dokonce i rakovina. Nyní můžeme k tomuto výčtu přidat i diabetes.

Podle odborníků z amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci přitom potřebuje dospělý člověk 7 až 9 hodin spánku.

Rafalsonová a její kolegové chtěli zjistit, jestli nedostatek spánku může zvýšit riziko vzniku diabetu typu 2, který jinak vzniká v důsledku obezity a nedostatku pohybu.

V takovém případě vytváří organismus příliš mnoho inzulínu, který ale dostatečně efektivně nevyužívá. Během šestiletého výzkumu se ukázalo, že u nespavců postupně docházelo k poruchám metabolismu krevní glukózy. Právě ten je příčinou vzniku cukrovky typu 2.

Doporučujeme

Články odjinud