Nízká hladina vitaminu D v lidském organismu hrozí až smrtelnými následky. Posledních výzkumů může jeho nedostatek vést k srdečním chorobám nebo mrtvici.
Vitamin D je látka, kterou většinou získáváme díky slunečnímu záření, ale je obsažena také v některých potravinách.
Dr. Annamari Kikkinenová z finského Národního zdravotního institutu v Helsinkách zkoumala souvislost mezi obsahem zmíněného vitaminu a kardiovaskulárními nemocemi u 2 817 mužů a 3 402 žen.
Účastníkům studie bylo průměrně 49 let a neměli žádné příznaky srdečních nemocí.
Během následujících 27 let zemřelo 640 z nich na srdeční selhání a 293 na mrtvici.
Ukázalo se, že oproti osobám s nejvyšší hladinou vitaminu D v krvi bylo riziko vzniku těchto nemocí o polovinu vyšší u těch, kteří ho měli nejméně. Tento fakt neovlivnily ani jiné faktory, například věk, pohlaví, životní styl nebo roční období, během něhož docházelo k měření.
"Všichni účastníci naší studie měli méně vitaminu D, než je optimální," poznamenala Kikkinenová a dodala: "Mechanismus, jakým tento vitamin ovlivňuje náš cévní systém, není dosud znám. K jeho pochopení je třeba další výzkum."