Nejčastější rozchodové fráze: Milosrdné lži?

Nejčastější rozchodové fráze: Milosrdné lži?

I když jsou rozchodové fráze kritizovány jako povrchní, neupřímné až lživé, používají se stále. Navzdory všem zásadám tomu, kdo rozchod iniciuje, nezbývá – aby tomu druhému příliš neublížil – nic jiného než použít milosrdnou lež. Anebo je lepší být při rozchodu upřímný a jít s pravdou ven?

Když se muž rozchází se ženou, anebo žena s mužem, nejčastěji si ten, z jehož podnětu k rozchodu dochází, pomáhá milosrdnými frázemi, které by jej měly chránit a jeho druhou polovičku dokonale odzbrojit...

Ten druhý si tak zpravidla nevyslechne větu „Ty za to můžeš!“, daleko častěji je mu předhazováno, že jejich – teď už ex – chce být sám, potřebuje více prostoru nebo ještě není připravený na vážný vztah.

K nejužívanějším rozchodovým frázím patří zejména tyto:

Měli bychom si dát pauzu...

Jedná se takřka o nejužívanější rozchodové klišé. Touto ohranou frází se tomu druhému dává naděje, že to brzy bude zase jako dřív. Ten, kdo rozchod iniciuje, spíše očekává, že když se s partnerem nějakou dobu neuvidí, rozchod nebude tolik srdceryvný, anebo sám od sebe prostě vyplyne ze situace.

Otázkou je, co je horší – nekonečné čekání se stále slábnoucí nadějí, nebo rána, která sice zabolí, ale jednou se přece jen zahojí?

Nezasloužíš si mě

Ten, kdo opouští, nechce svého partnera příliš ranit ani jej z ničeho obviňovat, i když důvodem rozchodu může být právě partnerovo chování či vlastnosti – raději všechny špatné věci hodí na sebe, a tak se často uchyluje k této rozchodové frázi. Může použít i její obměnu, jako například Nechci ti ublížit, Jsi pro mě příliš dobrá nebo Nemůžeš za to, já jsem na vině.

Potřebuji být sám, mít více času a prostoru

Každý z nás je rád, když má společnost, když se o něj někdo stará a má jej někdo rád. Komu by se také líbilo být stále sám? Tato rozchodová fráze je tak jednou z dalších výmluv, díky které nemusí ten, kdo se rozchází, říkat věci přímo a tak, jak se mají, ale stačí, když použije pouhé klišé, které mu umožní dosáhnout stanoveného cíle – tedy rozchodu.

Nejsem teď připravený na vážný vztah

Samozřejmě, že se jedná o další výmluvu. Ne že by byl ten, z jehož podnětu k rozchodu dochází, nepřipravený na vážný vztah, ale prostě mu nevyhovujete právě ten váš společný.

Nejste tak pro něj člověk, se kterým by měl vážné úmysly a chtěl by s ním strávit zbytek života. V tomto případě se může uchýlit také k následující frázi:

Budeme raději kamarády

Co tímto klišé myslí? Především to, že ten druhý je „fajn“, má ho rád, ale nemiluje jej. Jedná se o velmi pohodlnou cestu, jak toho druhého uzemnit. Ovšem, někdo se v tomto případě může řídit pravidlem „kamarád tak rád – jen se nemusím vázat“.

V tomto případě je dobré zamyslet se nad tím, že kamarádství by mělo mít přece jenom nějaké jasně vymezené hranice.

ČTĚTE TAKÉ:
Zamilovala jsem se do přítele své dcery. A svedla jsem ho.

ČTĚTE TAKÉ:
Jak se oblékají velká a pevná prsa – konkrétní doporučení!

Doporučujeme

Články odjinud