Nejezte olejnaté ryby

17. 10. 2002
Nejezte olejnaté ryby
Pojídání většího množství olejnatých ryb může mít neblahý vliv na lidské zdraví. Ryby totiž jsou většinou kontaminovány řadou cizorodých látek, které se do moře dostaly při těžbě ropy a plynu. Prohlásila to nedávno Asociace spotřebitelů ve Velké Británii. Británie je považována za jednoho z největších původců znečištění v Severním moři.

The Food Standards Agency ve srovnání s Asociací spotřebitelů zase ve své studii uvádí, že většina obyvatel pojídá jednu porci mastných ryb týdně… paradoxně prý hlavně proto, aby dodala tělu potřebné výživné látky a vitamíny.

Namísto udržování těla v dobré kondici si spíše škodí, neboť olejnaté ryby v konzervách bývají často kontaminovány. Mezi nejrizikovější druhy z této skupiny ryb přitom patří oblíbení lososi, pstruzi či makrely. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že Britové se málo zajímají o to, co jedí. Neznalost je přitom největším rizikem. Mnozí o radu ani nestojí, jiní ji odmítají a většina neví, co olejnaté ryby vlastně jsou. Čtrnáct procent dotázaných řadilo mezi olejnaté ryby třeba tresku, která sem nepatří.

Nejčastější chemikálie, vyskytující se v olejnatých rybách, jsou přitom zároveň těmi nejjedovatějšími. Nejzhoubnější vliv na lidské zdraví mají dioxiny a polychlorované bifenyly (PCB). Pokud vysoké koncentrace chemikálií ryby rovnou nezahubí, zničí alespoň jejich imunitní systém a reprodukční orgány. Stejné škody napáchají nebezpečné látky i v těle člověka. Šedesát jedna procent dotázaných přitom považovalo olejnaté ryby za nejzdravější produkty kuchyňské spotřeby, které trh nabízí! (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Už zase je tu pondělí! Panny ho jinak milují, ale právě teď se jim nakupilo mnoho práce a nevědí , kam skočit. Jindy do puntíku připravené Panny se nemohou pohnout z místa měly počítat i…