Pokud chcete konzumovat nízkokalorický zdravý salát, vyhněte se následujícím přísadám. I když jsou velmi oblíbené, vašemu jídlu nepřidají nutriční hodnotu, ale naopak navýší jeho kalorickou hodnotu. Často zbytečně. Přednost dejte potravinám, které mají dostatek bílkovin, ale málo tuku a sacharidů. Proto si raději k salátu dejte kuřecí prsa, tofu, doplňte olivový olej či jogurt, ukrojte raději kousek balkánského sýra něž čedaru. Čemu je tedy dobré se při hubnutí v salátu vyhnout?
Pokračování 2 / 7
Slanina
Slanina přidaná do salátu může zvýšit jeho kalorický obsah až o 400 kalorií (1674 kJ) a o 30 gramů tuku. Výsledná hodnota samozřejmě bude záviset na tom, kolik slaniny do salátu přidáte. Jsou slaninové zálivky lepší varianta? Spíše ne. Spousta takových zálivek s příchutí není ve skutečnosti vyrobena z masa, takže neposkytuje žádné nutriční výhody. Naopak mnohé z nich obsahují spoustu nezdravých tuků, soli, a dokonce i cukru. Raději si dopřejte kousek libových kuřecích prsou.
Jak si vybrat ideální přílohu ke každému jídlu
Pokračování 3 / 7
Krutony
Krutony sice možná dobře chutnají, ale nejsou nejvhodnější, pokud jde o zdravou a nízkokalorickou stravu. Obvykle se připravují z bílého pečiva a smaží se, pak se přidávají do salátu. To všechno jsou tuky a kalorie navíc, které nepotřebujete. Když si je do salátu nedáte, ušetříte minimálně 260 kJ. Neznamená to samozřejmě, že si nikdy nemůžete dopřát například Caesar salát, který se bez krutonů neobejde, ale pokud můžete, raději je z něj vyndejte nebo si doma připravte krutony z celozrnného pečiva v troubě na sucho. Nepřehánějte to s množstvím a rozhodně přidejte do salátu bílkoviny, například kuřecí maso (nesmažené), tofu či některé druhy sýrů. Díky bílkovinám místo sacharidů snížíte glykemický index salátu. Co to je a jak funguje glykemický index? Čtěte v tomto článku:
Pokračování 4 / 7
Cokoli smažené
Kuře je zdravá salátová přísada. Krevety jsou zdravou salátovou ingrediencí. Ryba je zdravá salátová přísada. Ale když všechny tyto potraviny usmažíte na oleji, už nejsou zdravé. Smažená jídla jsou plná tuku a kalorií navíc, a to i když je smažíte na zdravých olejích. Pozor při čtení jídelního lístku, jakmile je tam napsáno „křupavé“ – je to téměř vždy smažené. Pokud si nejste jisti, zeptejte se, co je tím myšleno. A při přípravě doma vždy volte grilování nebo dušení.
Lucie Kořistová
18. června 2020
Pokračování 5 / 7
Krémové salátové dresinky
I když svou salátovou misku naplníte zdravými a výživnými přísadami, můžete ji snadno zničit standardním krémovým dresinkem. V podstatě všechny zálivky, které mají základ z majonézy a oleje, jsou kalorické. Když vám tedy někdo nabídne salát s bylinkovým, sýrovým, krémovým dresinkem s modrým sýrem, nivou nebo pepřem, věřte, že nebude zrovna dietní, ale naopak bude dost tučný. Pozor si dejte i na odtučněné varianty, které sice možná nemají tolik tuku, ale mají naopak dost cukru, aby se kompenzoval odstraněný tuk. Některé hotové zálivky obsahují 320 kJ na pouhé 2 lžíce!
Jestli si musíte salát něčím ochutit, pak si připravte domácí zálivku, například lehkou vinaigrette, kdy smícháte půl lžíce olivového oleje s 2 lžícemi vinného octa, lžičkou dijonské hořčice a osolíte, opepříte. Vhodná je taky jogurtová zálivka, kdy smícháte řecký jogurt s citronovou šťávou, případně balsamicem a třeba bylinkami nebo česnekem či bazalkou.
Pokračování 6 / 7
Zpracované lahůdky
Přidat si do salátu bílkoviny je skvělé, ale vyhněte se už zpracovaným potravinám. Salámy jsou například velmi oblíbenou ingrediencí, která se přidává do mnoha salátů v restauracích. Jeden tenký plátek salámu ale obsahuje 180 kJ a 3 gramy tuku. I když se tato čísla nezdají příliš vysoká, klasický salát obvykle obsahuje 4 nebo 5 plátků. Pokud máte v salátu rádi nějaké maso, držte se kuřecího, krůtího masa nebo šunky. Mějte také na paměti, že téměř všechny lahůdky, jako jsou šunka či salám, mají relativně vysoký obsah soli, takže lidé, kteří se snaží snížit příjem sodíku, by měli použít spíše maso grilované.
Lucie Kořistová
30. ledna 2022
Pokračování 7 / 7
Sýry
Sýr nemusí být nutně špatným doplňkem salátu. Záleží ovšem na tom, jaký druh sýru si do salátu přidáte. Například čedar poskytuje bílkoviny a vápník, ale má taky hodně tuků. Takže pokud si do salátu dáte sýr, musíte dávat pozor na množství. A protože většina z nás neumí odhadnout ani měřit velikost porcí, někdy je lepší sýr vynechat. Vhodné sýry na hubnutí jsou mozzarella, cottage sýr nebo balkánský sýr. Vždy ovšem dávejte pozor na množství a sledujte etikety.