Nejlepší české doktorské seriály: Znáte je všechny?

Nejlepší české doktorské seriály: Znáte je všechny?

Seriály z lékařského prostředí jsou oblíbené po celém světě. Několik velmi populárních vzniklo i u nás v České republice a dodnes se na televizní obrazovky vrací. Vzpomínáte ještě na Sanitku či Nemocnici na kraji města? A co ty ostatní?

Nemocnice na kraji města

Kultovní seriál z nemocničního prostředí se začal vysílat v roce 1997. Seriál provází diváky osudy protagonistů spjatými z nejrůznějších důvodů s oddělením ortopedie. Legendární primář Sova, mladá lékařka Alžběta Čeňková, nezapomenutelný doktor Štrosmajer a jedinečné herecké obsazení plné legend českého stříbrného plátna řadí tento seriál mezi ty nejoblíbenější.

V roce 2003 se seriál vrátil na obrazovky s novými díly coby Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a o 5 let později do třetice všeho dobrého jako Nemocnice na kraji města – nové osudy. Tato pokračování ale nikdy nedosáhla tak velkého úspěchu jako původní série.

Pokračování 2 / 7

Lékař umírajícího času

Méně známý seriál Slovenské televize natočil v první polovině osmdesátých let na Barrandově režisér Miloslav Luther podle námětu Vladimíra Körnera. Pětidílná výpravná historická sága je životopisem významného učence, anatoma a politika slovenského původu Johannese Jessenia, jenž mj. působil i na půdě pražské Univerzity Karlovy.

Seriál zachycuje Jesseniovu životní cestu od jeho studií a prvních úspěchů. Hlavní roli ztvárnil jedinečný Petr Čepek.

Pokračování 3 / 7

Sanitka

Stejně jako Nemocnice na kraji města se i Sanitka stala kultovním seriálem a dodnes patří mezi ty nejlepší, co v Československé televizi vznikly. Napínavé příběhy záchranářů, kteří přicházejí vždy, když je jich třeba, připoutaly k televizním obrazovkám statisíce diváků.

S hvězdným obsazením jako Jaromír Hanzlík, Jiří Bartoška, Zlata Adamovská, Josef Vinklář či Ivana Andrlová se ani není čemu divit. I Sanitka se na české obrazovky v roce 2013 vrátila s novými díly.

Pokračování 4 / 7

Když se slunci nedaří

Šestidílný seriál Když se slunci nedaří se odehrává převážně v nemocnici, jejímiž pacienty jsou děti nejrůznějšího stáří. Autoři seriálu, Eva a Ivo Pelantovi, se záměrně vyhnuli těžkým a beznadějným případům a jejich nemocnici většinou opouštějí uzdravené děti.

Přesto se diváci seriálu i v jejich pohodové nemocnici setkají s onemocněními vážnými, se kterými se děti i jejich rodiny musejí složitě vyrovnávat. Za pomoci doktorky Šnajberkové, kterou ztvárnila Dagmar Veškrnová, se jim ale úspěšně daří překonávat problémy.

Pokračování 5 / 7

Ordinace v růžové zahradě

Seriál Ordinace v růžové zahradě běží na televizi Nova již od roku 2005 a stále má velkou spoustu příznivců, zejména z řad žen. Seriál sleduje dramatické příběhy kamenických lékařů – chirurgů, pediatrů a gynekologů.

Lékaři zažívají drama téměř každodenně, den co den balancují na hranici možného. Krom lékařského života se zde řeší také problémy osobního rázu, se kterými se hlavní hrdinové musejí potýkat.

Pokračování 6 / 7

Doktoři z Počátků

Jelikož se Nově seriál Ordinace v růžové zahradě léta vyplácí, zkusila televize další z lékařského prostředí. Jeho příběh je tentokrát zasazený do malebné české vesničky do ordinace venkovského doktora.

S Ordinací se Doktoři z Počátků tak trochu prolínají, když na začátku přijíždí do vesničky Ota Kovář, chirurg z nemocnice v Kamenici (Ordinace v růžové zahradě), aby zde absolvoval praxi praktického lékaře. Když ale zjistí, že by měl pečovat také o klienty doléčovacího centra, rozmyslí si to.

Vesnický doktor Panenka se rozhodne použít malou lež na to, aby Otu v Počátkách udržel. Seriál se mimo jiné zabývá i osudy ostatních obyvatel Počátků.

Pokračování 7 / 7

Doktor Martin

I Česká televize se vrátila k osvědčenému formátu seriálu z lékařského prostředí. Tentokrát na motivy původně britského seriálu Doc Martin o špičkovém chirurgovi Martinu Elingerovi, který na vrcholu své kariéry skončí tam, kde jiní obvykle začínají - jako praktický lékař v zapomenuté vesničce Protějov.

Arogantní a ironický doktor sice zvládá řešit složité lékařské případy, v běžné komunikaci s lidmi ale totálně selhává. Mezi své nové spoluobčany nezapadne a často si svým přičiněním komplikuje i ty nejjednodušší životní situace.

Doporučujeme

Články odjinud