Klasická drobenka (neboli žmolenka)
Suroviny
120 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
100 g másla nebo Hery
1 žloutek
Postup
Všechny ingredience na drobenku smíchejte a žmoulejte v ruce tak, aby vám vznikla drobenka. Drobenku vychlaďte a sypejte na koláč předtím, než jej dáte do trouby. Připravená drobenka by měla být drobivá, a ne mastná!
Jak na švestkový koláč s drobenkou? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 7
Kokosová drobenka
Suroviny
150 g polohrubá mouka
100 g strouhaný kokos
150 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
125 g máslo změklé (nebo Hera)
Postup
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku, kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.
Markéta Žídková
29. července 2022
Pokračování 3 / 7
Drobenka z ovesných vloček
Suroviny
50 g moučkový cukr
50 g máslo
30 g hrubá mouka
30 g ovesné vločky (jemné)
na ochucení skořice (mletá)
vanilkové aroma
strouhaný kokos nebo ořechy
Postup
Z másla, vloček, cukru a mouky umícháme polosypkou směs, kterou použijeme na posypání kynutých nebo litých, ovocných, tvarohových, makových koláčů. Ochutit ji můžeme dle vlastní chuti skořicí, vanilkou nebo tak, že mouku nahradíme kokosem či ořechy. Pokud neseženeme jemné ovesné vločky, můžeme použít klasické, které drobně nasekáme.
Pan Cuketka
22. července 2022
Pokračování 4 / 7
Ořechová drobenka
Suroviny
1 díl polohrubé mouky
1 díl mletých vlašských ořechů
1 díl změklého másla
1 díl cukru
Postup
Ingredience smíchejte dohromady v sypkou, avšak lepivou směs a použijte na koláč.
Pokračování 5 / 7
Perníková drobenka
Suroviny
70 g špaldové mouky
1 lžíce perníkového koření
1 žloutek
50 g másla
4 lžíce medu
Postup
Mouku smíchejte s perníkovým kořením, přidejte žloutek, máslo, med a propracujte, aby vznikla drobivá směs. Hodí se nejlépe na podzimní a zimní koláče, například v kombinaci s rybízem, nebo jiným výrazným kyselým ovocem.
Markéta Žídková
24. září 2021
Pokračování 6 / 7
Marcipánová drobenka
Suroviny
50 g nahrubo namletých mandlí
30 g nastrouhaného marcipánu
3 lžíce třtinového cukru
1 žloutek
Postup
Vše důkladně propracujte, aby vznikla drobivá směs. Drobenka s marcipánem se skvěle hodí například ke švestkovým, třešňovým a višňovým koláčům.
Pokračování 7 / 7
Sušenková drobenka
Suroviny
100 g mandlových sušenek
50 g másla
1 lžíci rumu
Postup
Sušenky nadrťte a propracujte s máslem a rumem. Tato drobenka se hodí do kombinace s ořechy, čokoládou nebo karamelem, funguje i s ovocem.