Nejlepší letní ochlazení: Vyrobte si doma tu nejlahodnější zmrzlinu!

Nejlepší letní ochlazení: Vyrobte si doma tu nejlahodnější zmrzlinu!

Máloco dokáže v horkých letních dnech osvěžit a zároveň potěšit chuťové pohárky tak, jak to umí zmrzlina. Ne vždy se nám ale chce pro ledově sladkou lahůdku běžet do cukrárny. Není ale problém si ji vyrobit doma! Jak na to?

Jogurtová zmrzlina s jahodami

Suroviny 4 porce 

400 g jahod
0,50 l smetany ke šlehání
400 g bílého jogurtu, velký kelímek
1 ks vanilkového cukru
cukr podle chuti

Postup

Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou, osladíme podle chuti. Pak přimícháme jahody, které jsme rozmačkali vidličkou. Dáme zmrazit.

Jak je to se zmrzlinou a dietou? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Čokoládová zmrzlina

Suroviny 4 porce 

50 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
250 g měkkého tvarohu
150 g zakysané smetany
5 lžic kakaa

Postup

Připravíme si misku, lžíci a suroviny. Do misky dáme vanilkový cukr, moučkový cukr, kakao a zamícháme. Po zamíchání přidáme měkký tvaroh a zakysanou smetanu. Vše pořádně zamícháme. Jde-li směs hůř rozmíchat, přidáme mléko. Máme-li hotové, dáme do nádoby na zmrzlinu a dáme zmrazit. Počkáme do druhého dne a můžeme podávat...

Pokračování 3 / 5

Vanilková zmrzlina

Suroviny 10 porcí

1 ks vanilkového pudinku
2 ks vanilkového cukru
1 ks vejce
250 ml smetany ke šlehání
250 ml polotučného mléka
50 g moučkového cukru
50 g čokolády

Postup

Začneme tím, že si v mléce uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr a moučkový cukr. Do hotového pudinku přidáme žloutek a smetanu, vše důkladně promícháme.

V misce si ušleháme tuhý sníh, který přidáme do pudinku. Na závěr přidáme nastrouhanou čokoládu podle chuti, někdy přidávám i strouhaný kokos nebo trošku rumu na zvýraznění chuti.

Pokračování 4 / 5

Borůvková zmrzlina s limetkou

Suroviny

2 ks limetky
130 g borůvek
140 g ideálně hnědého krupicového cukru
200 ml kokosového krému
280 ml smetany ke šlehání

Postup

Kůru z jedné limetky nastrouháme najemno a z obou limetek vymačkáme šťávu. Vlijeme ji do kastrůlku a spolu s cukrem zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přisypeme borůvky a dvě minuty povaříme, až začnou slupky praskat.

Svařené borůvky vlijeme do misky, nejlépe plastové, a přidáme k nim kokosový krém. Smetanu ušleháme do polotuha a lehce ji vetřeme k borůvkové směsi. Misku vložíme na hodinu do mrazáku. Směs by měla v téhle fázi promrznout asi tři centimetry od okrajů.

Vyjmeme z mrazáku a prošleháme, nejlépe pomocí metly, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložíme na další hodinu do mrazáku a opět prošleháme. Potom hmotu vložíme do pevné krabice s víkem a necháme vymrazit. V mrazáku by měla zmrzlina bez problému vydržet zhruba měsíc.

Před podáváním ji ponecháme půl hodiny při pokojové teplotě a podáváme ozdobenou čerstvými borůvkami a skrojky limetky.

Pokračování 5 / 5

Meruňková zmrzlina

Suroviny

250 g měkkých meruněk
300 g cukru
250 g bílého jogurtu
500 ml mléka
500 ml sladké smetany
meruňkovice Rudolf Jelínek

Postup

Meruňky omyjeme, vypeckujeme, přilijeme meruňkovici (podle chuti) a rozmixujeme.

Do hlubší nádoby nalijeme mléko, přidáme cukr, sladkou smetanu a rozmixované meruňky s meruňkovicí, vmícháme bílý jogurt a za častého míchání směs na mírném plameni zahříváme – nesmí se vařit!

Pak necháme vychladnout, přendáme do vhodné nádoby a za občasného promíchání zamrazíme.

Doporučujeme

Články odjinud