Jogurtová zmrzlina s jahodami
Suroviny 4 porce
400 g jahod
0,50 l smetany ke šlehání
400 g bílého jogurtu, velký kelímek
1 ks vanilkového cukru
cukr podle chuti
Postup
Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou, osladíme podle chuti. Pak přimícháme jahody, které jsme rozmačkali vidličkou. Dáme zmrazit.
Jak je to se zmrzlinou a dietou? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Čokoládová zmrzlina
Suroviny 4 porce
50 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
250 g měkkého tvarohu
150 g zakysané smetany
5 lžic kakaa
Postup
Připravíme si misku, lžíci a suroviny. Do misky dáme vanilkový cukr, moučkový cukr, kakao a zamícháme. Po zamíchání přidáme měkký tvaroh a zakysanou smetanu. Vše pořádně zamícháme. Jde-li směs hůř rozmíchat, přidáme mléko. Máme-li hotové, dáme do nádoby na zmrzlinu a dáme zmrazit. Počkáme do druhého dne a můžeme podávat...
F.O.O.D.
27. července 2021
Pokračování 3 / 5
Vanilková zmrzlina
Suroviny 10 porcí
1 ks vanilkového pudinku
2 ks vanilkového cukru
1 ks vejce
250 ml smetany ke šlehání
250 ml polotučného mléka
50 g moučkového cukru
50 g čokolády
Postup
Začneme tím, že si v mléce uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr a moučkový cukr. Do hotového pudinku přidáme žloutek a smetanu, vše důkladně promícháme.
V misce si ušleháme tuhý sníh, který přidáme do pudinku. Na závěr přidáme nastrouhanou čokoládu podle chuti, někdy přidávám i strouhaný kokos nebo trošku rumu na zvýraznění chuti.
Marta Pušová
14. června 2023
Pokračování 4 / 5
Borůvková zmrzlina s limetkou
Suroviny
2 ks limetky
130 g borůvek
140 g ideálně hnědého krupicového cukru
200 ml kokosového krému
280 ml smetany ke šlehání
Postup
Kůru z jedné limetky nastrouháme najemno a z obou limetek vymačkáme šťávu. Vlijeme ji do kastrůlku a spolu s cukrem zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přisypeme borůvky a dvě minuty povaříme, až začnou slupky praskat.
Svařené borůvky vlijeme do misky, nejlépe plastové, a přidáme k nim kokosový krém. Smetanu ušleháme do polotuha a lehce ji vetřeme k borůvkové směsi. Misku vložíme na hodinu do mrazáku. Směs by měla v téhle fázi promrznout asi tři centimetry od okrajů.
Vyjmeme z mrazáku a prošleháme, nejlépe pomocí metly, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložíme na další hodinu do mrazáku a opět prošleháme. Potom hmotu vložíme do pevné krabice s víkem a necháme vymrazit. V mrazáku by měla zmrzlina bez problému vydržet zhruba měsíc.
Před podáváním ji ponecháme půl hodiny při pokojové teplotě a podáváme ozdobenou čerstvými borůvkami a skrojky limetky.
Pan Cuketka
17. května 2022
Pokračování 5 / 5
Meruňková zmrzlina
Suroviny
250 g měkkých meruněk
300 g cukru
250 g bílého jogurtu
500 ml mléka
500 ml sladké smetany
meruňkovice Rudolf Jelínek
Postup
Meruňky omyjeme, vypeckujeme, přilijeme meruňkovici (podle chuti) a rozmixujeme.
Do hlubší nádoby nalijeme mléko, přidáme cukr, sladkou smetanu a rozmixované meruňky s meruňkovicí, vmícháme bílý jogurt a za častého míchání směs na mírném plameni zahříváme – nesmí se vařit!
Pak necháme vychladnout, přendáme do vhodné nádoby a za občasného promíchání zamrazíme.