Nejlepší masové recepty nejen na neděli: Kuře s bylinkami, králík i hovězí steak

Nejlepší masové recepty nejen na neděli: Kuře s bylinkami, králík i hovězí steak

I když v rámci ekologie by člověk měl omezit spotřebu masa, v rozumné míře do jídelníčku rozhodně patří. A když jednou za čas, pak si dopřejte fakt kvalitní maso. Dodá vám energii a potřebné živiny.

Hovězí steak a salát s pečeným chlebem 

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 10 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 plátky hovězího masa
200 g rajčat
1 červenou cibuli
200 g míchaného listového salátu
hrst zelených fazolek
1 tmavou bagetu
olivový olej
1 stroužek česneku
sůl, pepř

POSTUP: Bagetu natrhejte na kousky. Pár lžic oleje smíchejte v misce se solí, pepřem a prolisovaným stroužkem česneku. Natrhanou bagetu vyskládejte na plech, pokapejte ochuceným olejem a upečte dokřupava. Do mísy dejte salát, nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli a uvařené fazolky. Salát promíchejte a zakapejte olejem, osolte a opepřete. Přidejte opečenou bagetu a rozdělte salát do misek. Maso naklepejte jen pomocí kloubů prstů. V pánvi rozpalte olej a přidejte osolené a opepřené maso. Pečte ho z každé strany 3 minuty. Pak ho dejte na talíř, přikryjte alobalem a vložte na pár minut do teplé trouby. Pak maso vyjměte a podávejte se salátem.

Krůtí medailonky

Doba přípravy: 30 minut, doba vaření: 40 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
600 g krůtího masa
1 cibuli
2 červené papriky
sůl, pepř
olej
200 g balkánského sýra
2 snítky tymiánu
3 stroužky česneku

POSTUP: Papriky nakrájejte na kousky, česnek na plátky a cibuli na proužky. Na oleji opečte cibuli, po chvíli přidejte papriky a česnek. Opečte vše doměkka a nakonec vše osolte, opepřete a vmíchejte lístky tymiánu. Směs přendejte na talíř a nechte pod alobalem. Krůtí maso nakrájejte na menší plátky. Pomačkejte pomocí kloubů prstů a na oleji krátce opečte z obou stran. Pečte ho opravdu krátce, aby se nevysušilo. Maso by mělo zůstat uvnitř růžové. Pak do pánve přidejte paprikovou směs, promíchejte a nakonec přidejte rozdrobený balkánský sýr.

Sendviče s lososem

Doba přípravy: 40 minut, doba vaření: 20 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 bulky na sendviče
8 vajec
sůl, pepř
400 g uzeného lososa
2 stroužky česneku
hrst nasekaného kopru
1 lžíci másla
2 lžíce majonézy
1 lžíci hrubozrnné hořčice

POSTUP: Bulky překrojte a vnitřní stranou je dejte na suchou pánev a upečte dokřupava. Vejce vyklepněte do mísy a prošlehejte. Osolte, opepřete a vmíchejte prolisované stroužky česneku a kopr. V pánvi nechte rozpustit máslo a vajíčka usmažte. Spodní díl pečiva potřete trochou majonézy smíchané s hrubozrnnou hořčicí. Přidejte vejce, uzeného lososa a přiklopte.

Kuskus s králíkem

Doba přípravy: 30 minut, doba vaření: 40 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
300 g kuskusu
1 cibuli
1 lžičku kurkumy
1 lžičku skořice
sůl, pepř
olivový olej
400 g králičího masa
hrst oliv
6 sušených rajčat
1 cibuli
2 lžíce zakysané smetany

POSTUP: Kuskus uvařte podle návodu. Maso nakrájejte na kousky, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na proužky a sušená rajčata také. Na oleji opečte cibuli, pak přidejte maso. Když je dozlatova opečené, vmíchejte kurkumu, skořici a rajčata. Vše promíchejte a nechte koření provonět. Pak přidejte uvařený kuskus. Promíchejte, vmíchejte zakysanou smetanu a nakonec přidejte olivy. Podávejte se zeleninovým salátem.

Pizza s chobotničkami

POTŘEBUJETE (na 1 pizzu):
NA TĚSTO:

150 g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
špetku cukru
70 g bílého jogurtu
1 lžíci olivového oleje
1 lžičku soli

NA POKRYTÍ:
300 g chobotniček
5 lžic rajčatového protlaku
3 stroužky česneku
sůl, pepř
2 snítky tymiánu
1 mozzarellu
lístky bazalky

POSTUP: Droždí, cukr a 2 lžíce vlažné vody promíchejte v míse a nechte vzejít kvásek. V jiné míse smíchejte jogurt s olejem. Do velké mísy vsypte mouku a sůl, pak postupně vmíchejte kvásek a jogurtovou směs. Důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto. Nechte ho asi hodinku kynout. Rajčatový protlak promíchejte s prolisovanými stroužky česneku, solí, pepřem a tymiánem. Vykynuté těsto vyválejte na velkou placku. Potřete ho rajským protlakem a poklaďte chobotničkami. Přidejte na plátky nakrájenou mozzarellu. Vše ještě opepřete a přidejte lístky bazalky. Pizzu pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Kuře s bylinkovým máslem

Doba pečení: něco přes hodinu podle velikosti kuřete

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 celé kuře
1 stroužek česneku
1 lžíci nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, petrželka, saturejka)
sůl, pepř
150 g másla

POSTUP: Máslo ušlehejte a vmíchejte do něj sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku a bylinky. Udělejte z něho váleček a zabalte do fólie a nechte v chladu. Kuře opláchněte, osušte a pak do něj vložte dva plátky bylinkového másla. Kuře dejte do pekáčku a poklaďte ho dalšími plátky másla. Podlijte ho trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení kuře přelévejte výpekem.

Vepřový plátek s karamelizovanou cibulkou

Doba přípravy: 55 minut, doba vaření a pečení: 20 minut

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 kotlety bez kosti
1 mozzarellu
2 červené cibule
1 lžíci másla
1 lžičku balsamica
1 lžičku cukru
sůl, pepř
olivový olej

POSTUP: Maso naklepejte, osolte, opepřete a potřete olejem. Nechte ho chvíli odpočinout. Cibuli nakrájejte na proužky, osolte ji a opečte na másle. Když je měkká, přidejte balsamico a cukr. Promíchejte, nechte trochu zkaramelizovat a stáhněte z ohně. Pak na pánvi opečte maso z obou stran dozlatova. Vyskládejte plátky masa do pekáčku, poklaďte plátky mozzarelly, přidejte karamelizovanou cibuli a vložte na 5 minut do trouby. Podávejte s opečenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Doporučujeme

Články odjinud