Máte doma ještě pěkné, moučnaté brambory a nevíte, co s nimi? Tak si je upečte a naplňte dobrotami od petrželkového pesta po kuře se slaninou.
Tip na dokonalé brambory
1. Dokonale upečená brambora má mít superkřupavou slupku a měkký, nadýchaný vnitřek. Puristům stačí na dochucení máslo, sůl a pepř.
2. Aby byl vnitřek brambory nadýchaný, před otevřením ji promasírujte nebo poválejte.
3. Trouba by měla být opravdu horká, pokud si nejste jistá správnou teplotou, v tomhle případě radši přidejte, než uberte.
4. Nezapomeňte bramboru propíchat, protože jinak vám v troubě může vybuchnout. Zapomeňte na alobal. V něm se brambora dusí, slupka by byla měkká.
F.O.O.D.
25. července 2016
Základní recept
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 velké brambory typu C
1 lžíci oleje
misku soli
100 g másla
čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Brambory omyjte a velmi dobře osušte, klidně je nechte chvíli stát na topení. Pak je na několika místech propíchejte vidličkou, rukama do slupky vmasírujte olej a každou hlízu vyválejte v misce se solí, zbytek sklepněte. Položte je přímo na mřížku do trouby rozpálené na 220 °C. Pečte 1 hodinu, a pokud jsou při zmáčknutí ještě trochu pevné, pokračujte dalších 15 minut. Upečenou bramboru položte každému na talíř – až u stolu, ať si každý tu svou nařízne, otevře slupku, vloží kus másla a posype pepřem. V této chvíli také přichází čas na ostatní náplně.
Pečené brambory s tuňákem
Tuňák je vždycky sázka na jistotu.
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 lžíce rajského protlaku
1 zralé rajče
červené tabasco
špetku mleté papriky
2 konzervy tuňáka v oleji
1 lžičku octa
2 sladkokyselé okurky
1 červenou papriku
1 červenou cibuli
sůl, čerstvě mletý pepř
1 hrst hladkolisté petržele
POSTUP:
Protlak smíchejte s rajčetem nakrájeným na drobné kostičky, přidejte tabasco a mletou papriku. Z tuňáka slijte olej. Do rajčatové omáčky přidejte podle chuti ocet, pak nadrobno nakrájené okurky, papriku a cibuli, osolte a opepřete. Podle chuti přidejte i olej z tuňáka. Na seříznuté opečené brambory pokládejte střídavě tuňáka a rajčatovou směs, posypte pokrájenou petrželí.
NÁŠ TIP: Do omáčky můžete přidat i najemno nakrájená sušená rajčata naložená v oleji a kapary.
redakce
19. listopadu 2017
Brambory pečené se sýrem a slaninou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
asi 100 g tučného a aromatického sýra (čedar, gruyere, horský)
50 g tyrolského uzeného špeku
8 plátků anglické slaniny
1/2 svazku pažitky nebo 2 jarní cibulky
POSTUP:
Sýr nakrájejte nahrubo a v misce dejte na stůl. Tyrolský uzený špek (vypadá jako červená slanina, má charakteristickou vůni a chuť) nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi. Plátky slaniny opečte v troubě nebo na pánvi. Do jedné misky pak na stůl dejte kostičky špeku, do druhé plátky slaniny a do třetí nasekanou cibulku nebo pažitku, ať si každý horkou bramboru ozdobí sám.
NÁŠ TIP: Tyrolský špek nebo spíš šunku hledejte i pod názvem Schinkenspeck.
Pečené brambory s petrželkovým pestem
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
1 šálek sekaných vlašských ořechů
1/2 šálku tvrdého sýra
3 stroužky česneku
1/2 lžičky soli
1/2 šálku olivového oleje
2 šálky nahrubo nasekané hladkolisté petržele
(petrželkové pesto můžete nahradit klasickým pestem, pestem z medvědího česneku ...)
POSTUP:
Do robotu dejte ořechy s pokrájeným nebo nahrubo nastrouhaným sýrem, nahrubo pokrájeným česnekem a solí a začněte mixovat na pastu. Pokud to jde ztěžka, vlijte olej. Až bude mít pasta konzistenci, která se vám zamlouvá, přidejte petrželku a teď mixujte už jen krátce, aby se bylinka moc nespařila. Hotové pesto uložte do skleničky, na povrchu zalijte olejem a uložte do ledničky. Před použitím ho vytáhněte na 30 minut do tepla a pak lžičkou naložte do nakrojených opečených brambor.
NÁŠ TIP: Aby pesto nemělo vzduchové bubliny, od kterých se rychleji kazí, klepněte skleničkou párkrát o linku, aby se vzduch vytlačil. Pak teprve zalijte její obsah olejem.
F.O.O.D.
13. července 2015
Slupky plněné rajčátky a sýrem jako jednohubky
POTŘEBUJETE (na 10 porcí):
5 pečených brambor
olivový olej
sůl, pepř
250 g cherry rajčátek
1 balení mini mozzarelly
1 skleničku pesta
hrst čerstvé bazalky
POSTUP:
Přepůlené upečené brambory vydlabejte, nechte jen tenkou vrstvu dužniny uvnitř slupky. Lodičky (slupky) pokapejte olejem, osolte je a opepřete. Položte do nich překrojená rajčátka a sýr, poklaďte je pestem a pečte při 220 °C asi 12 minut. Před podáváním je ozdobte lístky bazalky.
NÁŠ TIP: Využijte toho, že máte po pečení brambor rozpálenou troubu, a naplněné slupky upečte hned.
Kristina Hamplová
20. října 2021